Jordas oppbygning | Geologi for barn

Jordas oppbygning | Geologi for barn

Av Babysits, 5 min å lese

En enkel og praktisk aktivitet som denne er den perfekte måte å få barn til å se for seg og lære om de forskjellige lagene til jorda. Denne aktiviteten om geologi er enkel og morsom, og kan gjennomføres ved bruk av dagligdagse ting som du kan finne hjemme.

Sjekk ut denne videoen som går gjennom prosessen trinn for trinn. Her kan du se hvordan vi lagde hvert lag av kloden og satte det hele sammen! For en mer detaljert beskrivelse kan du lese bloggen vår nedenfor.

Hva trenger du:

 • Fargeark (helst: blå, grønn, svart, rød, oransje og gul)
 • Saks
 • Papirspenne
 • Penn
 • Passer

Første steg

Start med å bruke passeren til å skissere en stor sirkel på det svarte papiret og klipp den varsomt ut. Denne svarte sirkelen er jordskorpen. Bruk en lys pen eller litt maling til å merke jordskorpen med tittel.

Jordskorpen geologi håndverk for barn vitenskap

Andre steg

Bruk passeren til å skissere en litt mindre sirkel på det røde papiret, og klipp forsiktig ut. Denne rød sirkelen er mantelen. Bruk en svart pen for å skrive mantel langs kanten.

Jorda mantelen jordens oppbygning for barn

Tredje steg

På det oransje papiret bruker du passeren til å markere og deretter klippe ut en litt mindre sirkel. Denne oransje sirkelen representerer jordas ytre kjerne. Bruk en penn for å markere.

Jordas ytre kjerne geologiprosjekt

Steg fire

Til slutt, bruk passeren til å skissere en enda mindre sirkel på det gule papiret og klipp forsiktig ut. Denne lille, jule sirkelen representerer jordas indre kjerne. Bruk en penn for å markerer indre kjerne.

Jordas indre kjerne geologiprosjektt

Steg fem

Print ut noen land, klipp og skisser på det grønne papiret. Hvis du vil kan du også tegne kontinentene med frihånd! Klipp deretter ut skissene på det grønne papiret.

Kontinentene jordkloden geologi for barn

Steg seks

Bruk passeren til å skissere den største sirkelen på det blå papiret og klipp varsomt ut. Denne store blå sirkelen representerer jorda. Klipp ut en 90-graders vinkel i den blå sirkelen, og lim kontinentene på den.

Jordoverflaten tegning DIY for barn

Steg syv

Plasser hver sirkel oppå hverandre i denne rekkefølgen: kjerne, mantel, ytre kjerne, indre kjerne, jorda. Sist men ikke minst, fest arkene med papirspennen.

Layers of the Earth Kids Science Activity Geology Craft

Nå er du ferdig!

Lær mer om geologi

Når dere har fullført arbeidet sammen kan du snakke med barna om hva hvert jordlag representerer! Ved å lage kloden og dens lag sammen vil barn ha en visuell presentasjon som de kan følge med på mens du går gjennom funksjonene til hvert lag.

Jordskorpen

Jordas skorpe er det tynnest av alle lagene og består av to deler: oseanisk jordskorpe og kontinental skorpe. Oseanisk jordskorpe er skorpen som ligger under havet, og kontinental jordskorpe er skorpen som ligger under land.

Visste du at oseanisk skorpe utgjør 71% av jordas overflate mens kontinental skorpe representerer 29%? Dette betyr at planeten vår er dekket av mer vann enn land!

For de litt eldre: Oseanisk jordskorpe består av sedimentære og basalte bergarter mens kontinental jordskorpe består av igneøse, metamorfe og sedimentære bergarter.

 • Temperatur: 200-400 grader
 • Tykkelse: 8 km-70 km

Mantelen

Mantelen er lag nummer to i jordas kjerne, og ligger rett under jordskorpen. Mantelen er veldig, veldig tung! Så tung at den gjør opp 85% av hele jordas vekt!

For de litt eldre: Mantelen består av bergarter som inneholder silikon, jern, magnesium, aluminium, oksygen og andre mineraler.

 • Temperatur: 200-4.000 grader
 • Tykkelse: 2.900 km

Ytre kjerne

Visste du at dette jordlaget er så varmt at det er fullstendig flytende? Det er til og med varmere enn solas overflate!

For de litt eldre: Den ytre kjernen består hovedsakelig av smeltet jern og nikkel. Bevegelsene av disse flytende metallene inni jorda er grunnen til at jorda er magnetisk!

 • Temperatur: 4.400-6.100 grader
 • Tykkelse: 2.400 km

Indre kjerne

Den indre kjernen er helt i midten av jorda. Den er en veldig varm ball som er hovedsakelig laget av jern. Selv om den er ekstremt varm, er ikke den indre kjernen flytende? Hvorfor? Fordi trykket fra jorda er så høyt at det forhindrer jernet i å smelte.

For de litt eldre: Jordas indre kjerne består av jern og nikkel i fast form. Siden den indre kjernen er så langt unna jordas overflate er det sannsynlig at vi fortsatt ikke fullstendig vet hva som finnes der inne!

 • Temperatur: 6.000 grader
 • Tykkelse: 1.250 km

Like du denne geologiaktiviteten for barn? Hvis sitter barnevakt kan du også ha det gøy med å lage denne lærerike figuren med barna. Vi vil gjerne se din versjon! Tagg oss @babysits.no og bruk #BabysitsNO så vi kan få se hva du lager!

Og glem ikke å sjekke ut andre DIY-prosjekter vi har på lager!