Sunn snacks for en frydefull halloween

Sunn snacks for en frydefull halloween

Av Babysits
4 min å lese

Har du lyst til å feire halloween 2020, men på en litt sunnere måte? Prøve disse sunne halloween-godteriene for barn!

Visste du at ordet Halloween er satt sammen av ordene hallows (‘helgen’) og eve (‘aften’) og betyr ‘Hellig aften’? Opprinnelig ble halloween kalt All hallows eve, på norsk ‘alle helgens kveld’. Syns du det høres ganske kjent ut du også? Den mer tradisjonelle norske feiringen allehelgensdag er alltid dagen etter halloween, altså den 1. november. Da gir det mening at halloween, som er kvelden før allehelgensdag, betyr alle helliges kveld – eller allehelgenskveld på godt norsk! (Kilde)

Mange ser fram til halloween når oktober går mot slutten. Med det ser de også fram til skumle filmer, knask eller knep, og demonisk halloween mat. Halloweenfeiringen kom til Norge fra USA for ca 20 år siden, og har siden da vært en veldig populær feiring, spesielt hos barn og unge. .

Klikk her for den sunne halloweensnacksen

Hvorfor feirer vi halloween?

For mange år siden ble overgangen fra sommer til vinter feiret av vestlige kristne religioner, kanskje mest sannsynlig keltiske religioner, under navnet som da var all hallows eve. Somrene deres endte vanligvis rundt 31. oktober. I tillegg til å markere overgangen fra sommer til vinter, var feiringen også til minne om helgenene, og dagen etter (dvs. allehelgensdag) et minne til alle de som hadde gått bort. Dette er grunnen til at halloween alltid blir feiret den 31. oktober.

Hvorfor går vi knask eller knep?

Knask eller knep er en tradisjon som barn gjøre i løpet av halloween i noen land. Barn tar på seg kostymene sine og ringer eller banker på hos naboene. Når noen åpner sier barna “knask eller knep”, og naboen gir dem godteri og snacks. Knask eller knep er et fenomen i store deler av den vestlige verden.

Hvor kommer denne tradisjonen fra? For en lang tid tilbake gikk datidens kristne rundt om i byer og ba om sjelekaker (brød med rosiner). Til gjengjeld for en slik gave skulle de be for alle de som hadde gått bort, slik at døde familiemedlemer enklere skulle finne veien til paradis.

Sunn snacks for barn på halloween

I løpet av halloweenfeiringen går mange barn knask eller knep for godteri og snacks. Men mange familier lager også halloween godteri selv. Har du lyst til å feire en sunn halloween i år? Da er disse raske og sunne godbitene for barn akkurat det du leter etter!

Sunt halloween godteri

Hva trenger du?

  • Mandariner
  • Bananer
  • Agurk
  • Eple
  • Sjokoladepynt til å lage øyne
  • Kniv eller skreller

Bananspøkelse

BØ! Disse skumle bananene ser ikke bare uhyrlige ut – du kan også lage dem på et øyeblikk! Skrell bananene og del dem i to. Bruk deretter sjokoladesaus eller -pynt for å lage munn og øyne og voilà! Du har laget et smakfullt bananspøkelse!

Eplemumier

Lyst til å lage noen skumle eplemumier også? Null problem – det er veldig enkelt! Finn fram en skarp kniv eller potetskeller og skrell skallet av eplet horisontalt. Pass på at du ikke skreller av hele skallet, men lar deler være for den perfekte mumie-looken. Avslutningsvis kan du gi eplet øyne, enten med sjokolade eller sprinkler.

Gresskarappelsiner eller mandariner

Siden halloween ikke er det samme uten gresskar har vi laget noen skremmende gresskarappelsiner som halloweengodteri. Skrell mandarinen/appelsinen, men ikke kast skallet! Du kan bruke skallet som annen halloweendekorasjon. Det eneste som gjenstår er å lage en stilk til gresskarene. Del agurken i små rektangler og plasser bitene i toppene på mandarinene. Og det var det!

Sunt halloween godteri

Med disse sunne og raske halloween godisene kan du og familien din kose dere i menger denne halloweenfeiringen uten å få dårlig samvittighet for usunt kosthold. I tillegg kan du bruke snacksene som halloweenpynt for å komme seg helt i halloweenhumøret!


Har du planer om å lage skummel halloweenmat du også? Tagg oss @babysits.noInstagram og Facebook, vil vil gjerne se kreasjonene dine!

Bli medlem av Barnevaktfellesskapet!

Registrer deg gratis