Den ultimate guiden til barneaktiviteter – alder for alder

Den ultimate guiden til barneaktiviteter – alder for alder

Av Babysits
38 min å lese

Enten du er en forelder som prøver å ha det gøy med barna dine, eller en barnevakt eller dagmamma som prøver å komme med noen nye ideer til din neste barnevaktavtale, har vi deg dekket! Ta en titt på denne listen over morsomme aktiviteter for barn, og underholdningen vil være uendelig.

Alle barna er egne individer, men én ting de har til felles er at sunn utvikling er viktig for å hjelpe dem å oppnå sine fulle potensiale. Leter du etter noen kreative, intellektuelle og/eller fysiske aktiviteter som både vil underholde dem og bidra til deres kontinuerlige utvikling? Vi har samlet den ultimate guiden til ulike morsomme aktiviteter per aldersgruppe som også vil bidra til å støtte forskjellige aspekter av barnets utvikling.

Les mer om: Kreative aktiviteter **Kreative aktiviteter** er aktiviteter der barn har muligheten til å uttrykke seg. Å være kreativ betyr at du **lager noe nytt eller lager din egen versjon av noe**. Dette kan være en sang, en tegning, en gjør-det-selv, en dans, osv. For barn er det viktig å gjøre noen kreative aktiviteter i barndommen. Disse aktivitetene hjelper barn med deres selvuttrykkelse og å takle sine egne følelser. Ved å lære å komme på nye kreative ideer, lære å tenke på en ny måte og lære å løse problemer, fremmer kreative aktiviteter også mental vekst hos barn. Eksempler på kreative aktiviteter for barn: * Maleri * Musikk * Blåse bobler * Fortellinger * Skuespill * Følelsesspill * Minibok * DIY-gitar * Lage video * Lage utklippsbok ![kreative aktiviteter] (https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/creative-min.png) {.image-center.image-lg}
Les mer om: Intellektuelle aktiviteter En **intellektuell aktivitet** er en aktivitet der du må **bruke tankene dine** (kritisk tenkning). Du kan kategorisere intellektuell utvikling i forståelse av informasjon, resonnement, læring, hukommelse, tenkning, problemløsning og oppmerksomhetsspenn. Med intellektuelle aktiviteter jobber du på ett eller flere av disse nevnte områdene. Intellektuelle aktiviteter er viktige for barn, fordi å lære disse intellektuelle egenskapene vil hjelpe dem senere i livet, som i skolen eller i en fremtidig jobb. Eksempler på intellektuelle aktiviteter for barn: * Billedbøker * Materialleker * Søk og finn * Hva er i boksen? * Bingo * 3D-gåter * Fiske etter tall * Memory * Monopol * Puslespill ![intellektuelle aktiviteter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/intellectual-min.png){.image-center .image-lg}
Les mer om: Fysiske aktiviteter **Fysiske aktiviteter** er aktiviteter som krever **kroppsbevegelse**, energiforbruk og intensitet. Fysisk utvikling består av: vekst, bevegelser, øye-hånd-koordinasjon, grovmotorikk og finmotorikk. Fysiske aktiviteter er viktige for barn fordi det hjelper dem med å bygge sterke bein og muskler, reduserer symptomer på depresjon, angst, sjansene for å bli overvektige og risikoen for å utvikle forskjellige sykdommer. Eksempler på fysiske aktiviteter for barn: * Dans og frys * Rulle og lyd-aktiviteter * Steg for steg * Hinderløype * Fly drage * Gjemsel * Stolleken * Fallskjermlek * Å bygge en hytte * Skattejakt ![fysiske aktiviteter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/physical-min.png){.image-center .image-lg}

Aktiviteter per alder

Følgende liste gir eksempler på aktiviteter gruppert etter alder; om de er intellektuelle, fysiske eller kreative; hvor det beste stedet å prøve dem ut er, og hvilke ferdigheter de kan bidra med å utvikle. På slutten av artikkelen kan du lære mer om disse utviklingsferdighetene, nemlig sosial-emosjonelle, motoriske, kognitive og kommunikasjonsferdigheter.

Ved å klikke på et av kortene kan du laste ned hele kortstokken. Legg den i en krukke og velg dem tilfeldig for å blande den sammen og gjør prosessen med å velge et spill enda morsommere!

Trykk på alderen til barnet ditt og finn ut hvilke morsomme aktiviteter vi har funnet fram til dem!

Vil du lære mer om hver av utviklingsevnene? Klikk for å lære mer om dem!


0 - 18 måneder

På dette stadiet er barnas personligheter fortsatt i ferd med å utvikle seg, og det er da de virkelig begynner å forstå de forskjellige sansene. Å vokse opp er en fascinerende oppdagelsesreise for barn, og det å gi barnet ditt stimulering fra et bredt utvalg av aktiviteter vil hjelpe dem i å utvikle ferdigheter, samtidig som at du, som forelder eller barnepasser, får en bedre forståelse av ditt barns karakter og interesser.

Kreative aktiviteter

1. Maling

Det er veldig viktig at du fører tilsyn med denne aktiviteten.

La barnas fantasi løpe løpsk med denne aktiviteten. Kun litt maling og papir vil holde barnet underholdt i evigheter. Sørg for at du har forskjellige farger og forskjellige forsyninger de kan bruke. Noen av anbefalingene våre er:

  • fargeblyanter
  • fargestifter
  • tusjer
  • vannmaling

På denne måten kan den lille eksperimentere med forskjellige teksturer og vil lene seg mot et bestemt fargespekter. Småbarn i denne aldersgruppen begynner å utvikle sin personlighet. Å oppmuntre dem til å male kan være en god mulighet for deg å forstå om barnet ditt/du passer liker å uttrykke sin kreative side eller ikke.

Maling og tegning er morsomme aktiviteter for barn, som de kan gjøre sammen med en voksen. Barnets kognitive ferdigheter vil bli forbedret mens de gjør denne kreative aktiviteten.

maling

2. Musikk

Det er i løpet av det første halvannet året av et barns liv at barn går fra å bare babble til å faktisk uttale et par ord eller til og med setninger. Ved å bruke sanger kan barn begynne å gjenkjenne lyder, huske hvordan bestemte ord dannes og bli oppmuntret til å kommunisere med andre ved å synge med. Det spiller ingen rolle om sangene er strengt laget for barn eller ikke – du kan inkludere alle type sanger som får dere til å smile!

Sang vil hjelpe barnet ditt med å utvikle sin kreative side. Dessuten, hvis den lille karaokestjernen din er i ferd med å lære seg å gå, kan en liten sang også tjene som litt oppmuntring. Denne kreative aktiviteten for barn forbedrer de små sine kommunikasjonsevner.

musikk

Intellektuelle aktiviteter

1. Billedbøker

Enkle billedbøker vil hjelpe smårollingen din å lære mer om gjenstander, farger og ord. Visuell læring er en av de beste måtene å lære på, siden det er bevist at et bilde er lettere å forstå og huske.

Barn elsker billedbøker. Ved å se på bildene vil barna ha det veldig gøy. Og ikke nok med det! De vil også utvikle sine kognitive ferdigheter så vel som kommunikasjonsferdigheter.

billedbøker

2. Materialleker

For å spille dette spillet må du først sette babyen eller det lille smårollingen din ned på et trygt sted der de ikke kan falle. Deretter, på en overflate som er innenfor babyens rekkevidde, legger du noen gjenstander av forskjellige materiale, med forskjellige teksturer, oppå bordet. Noen av anbefalingene våre er:

  • Brødsmuler
  • Gelé
  • Plastskål med litt vann
  • Sjokolade
  • Skrelt mandarin/appelsin

Oppfordre babyen din til å utforske de forskjellige teksturene og lære mer om alle sansene sine. Denne aktiviteten er et godt eksempel på en innendørs aktivitet en forelder kan gjøre med barnet sitt. Det er også et godt eksempel på en intellektuell aktivitet som har en positiv effekt på et barns kognitive ferdigheter.

materialleker tesktur lek

Fysiske aktiviteter

1. Rulling og lyder

Det er to forskjellige måter du kan spille dette spillet på. Du kan enten bruke et objekt som gir lyd når det flyttes, som en skraller, eller et objekt som ruller rundt.

Når du har valgt objektet, legg det foran barnet ditt og flytt det et par ganger til de forstår effekten av å berøre objektet og konsekvensen (dvs. en lyd eller en bevegelse). Oppfordre dem deretter til å flytte gjenstanden selv. På denne måten vil de forbedre motoriske ferdigheter så vel som deres øye-hånd-koordinasjon.

Tips: Sørg for at smårollingen din er i trygge omgivelser, og unngå høye stoler eller områder der de potensielt kan falle når du beveger deg for raskt eller for langt.

Dette morsomme spillet er en innendørsaktivitet som foreldre kan gjøre med barnet sitt. Dette er en fysisk aktivitet som vil hjelpe barnet med å forbedre sine motoriske ferdigheter.

rulling lyder

2. Dans og frys

Barn i denne alderen har en tendens til å være veldig interesserte i musikk. La dem utforske de forskjellige lydene med dette morsomme og brukervennlige spillet. Sett litt musikk på, en sang barnet allerede kjenner og liker, og oppmuntr dem til å danse. Etter en stund kan du stoppe musikken og oppføre deg som om du er fryst til is. Barn i denne alderen har en tendens til å etterligne andre når de ikke er sikre på hva de skal gjøre. Gjenta dette et par ganger, og frys i forskjellige posisjoner, til de forstår spillet. Og du skal se at – du kommer til å bruke timer på å se den lille leke og le med denne danseleken.

Denne morsomme danseleken for barn er en fysisk aktivitet som forbedrer barnets motoriske ferdigheter.

Danseleken


2-3 år

Når barnet ditt er 2 år, begynner de å imitere alle rundt seg med en høyere frekvens. Derfor er dette den beste alderen for å oppmuntre barn til å prøve forskjellige aktiviteter og utvikle gode vaner og holdninger som de vil bevare gjennom barndommen (jo mer de imiterer og gjentar andre, jo raskere vil de begynne å gjøre disse aktivitetene alene).

Dette er også tiden når barnet ditt begynner å virkelig utvikle sin uavhengighet, så som forelder, verge eller barnepasser kan du begynne å gi de små ressurser å leke alene. Dette betyr ikke at du kan glemme dem: avhengig av type aktivitet, trenger barna fortsatt å bli overvåket.

Kreative aktiviteter

1. Såpebobler

Å blåse bobler og sprengte dem etterpå er en av de mest morsomme aktivitetene å gjøre med barn. Videre er det også nyttig for deres utvikling. På den ene siden vil det å blåse boblene bidra til barns utvikling av gode taleevner, siden noen språklyder er skapt med samme form av munnen som vi lager når man blåser. På den annen side vil det å prøve å sprekke dem før de når gulvet forbedre barnets motoriske ferdigheter og holde barna både aktive og underholdt.

Du kan enkelt og billig kjøpe såpebobler, men du kan også være smart og lage din egen bobleblanding og dine egne former. For å lage din egen blanding trenger du å blande sammen:

  • Vann (5 deler)
  • Oppvasksåpe (1 del)
  • Du kan gjøre boblene dine mer motstandsdyktige ved å tilsette 1-2 teskjeer glyserol

For å lage former til å dyppe i såpebobleblandingen kan du bruke noe du finner i hjemmet, med større eller mindre åpninger (f.eks. en stekespade med ett eller flere hull i midten, eller en visk med mange små hull). Du kan også lage større bobler ved å feste to trådlengder på samme ende av to pinner, slik at du kan dytte endene (med trådene festet til seg) av pinnene i bøtta med såpebobleblandingen din, ta den opp, og dra gjennom luften for å lage svære bobler. (Dette funker mye bedre dersom du tilsetter glyserol i blandingen.)

Denne kreative aktiviteten for barn er en utenforstående aktivitet som kan gjøres alene eller sammen. Ved å lage bobleblandingen og blåse bobler forbedrer barna sine motoriske og kommunikasjonsevner.

bobler

2. Fortelling

Oppfordre barnet ditt til å fortelle historier basert på små ting som for eksempel et ord eller et objekt. Det er en god måte for dem å kunne lage sine egne historier på, helt ut av det blå, ettersom det utvikler deres fantasi og improvisasjonsevner. I begynnelsen gir historiene deres kanskje ikke mye mening, men med tiden vil de begynne å koble gjenstandene på mer fantasifulle og humoristiske måter. Det er forskjellige måter å spille dette spillet på:

  • Bruk objekter: du kan lage din egen boks full av små ting som er viet til historietid.
  • Bruk ord: vær tålmodig og fortell barnet ditt forskjellige ord å inkludere i historien deres.
  • Bruk kort: skriv forskjellige ord på separate kort og velg tre kort tilfeldig for dem å inkludere i historien sin.

Dette er en kreativ aktivitet for barn som hjelper dem med å utvikle sine kommunikasjonsevner.

historieforteller

Intellektuelle aktiviteter

1. Søk og finn

Du kan hjelpe barn med å forstå og lære mer om objektegenskaper, for eksempel former, farger og teksturer, ved å oppmuntre dem til å finne noe i rommet med disse egenskapene.

Det er et enkelt spill, bare gå til et rom barnet ditt er kjent med og begynn med gjenstander de kjenner godt, så det er lettere for dem å gjenkjenne egenskapene til objektet. Hvis du vil spille dette spillet med flere barn, kan du alltids gjøre det til en vennlig konkurranse (hvem kan finne objektet først eller hvem som kan finne flest objekter med visse egenskaper).

Denne aktiviteten kan spilles ute eller inne. Det er en intellektuell aktivitet som hjelper barna med å forbedre sine kognitive og motoriske ferdigheter.

søk of finn

2. Hva er i boksen?

I likhet med forrige aktivitet vil denne aktiviteten la barna utforske og utvikle sansene sine ytterligere ved å oppmuntre dem til å gjenkjenne gjenstander uten å se på dem. Det er veldig enkelt å sette opp, og du kan bare bruke gjenstander du har rundt huset. På den måten kan de være mer kjent med dem, og derfor blir de lettere å identifisere.

Hvordan sette opp spillet:

  • Finn en gammel pappeske: sørg for at boksen har den ene siden helt åpen og lag et kutt på motsatt side av esken som er stor nok til at barnet ditt kan putte armene gjennom det.
  • Sett objektet du vil at de skal kjenne igjen på bordet og dekk til gjenstanden med pappesken.
  • Dekk øynene med et skjerf eller en sovemaske.
  • Og la spillet begynne!

Sørg for at du forsikrer barnet ditt om at gjenstandene de skal berøre er helt trygge og livløse, slik at de ikke opplever frykt for det ukjente når du spiller spillet.

Denne morsomme aktiviteten for barn er en intellektuell aktivitet som stimulerer barnets kognitive ferdigheter.

hva er i boksen

Fysiske aktiviteter

1. Trinn for trinn

Det er veldig viktig at du fører tilsyn under denne aktiviteten.

Selv om det er sant at trapper kan være relativt farlige for barn når de er veldig små og ikke blir overvåket, er denne funksjonen i huset faktisk et flott sted å hjelpe barn å trene når de først har begynt å gå uavhengig. Dessuten har barna en tendens til å være naturlig nysgjerrige på trapper, så la dem utforske disse mystiske funksjonene!

Begynn å oppmuntre dem til å krype forsiktig opp trappene hvis de ikke er kjent med trinnene. Når de kan krype opp trappene, lær dem hvordan de skal manøvrere trygt ned igjen. Du må være forsiktig og sørge for at du alltid er der for å hjelpe dem hvis de ikke kan gjøre det, men det er veldig viktig at du gir dem instruksjoner og tips, slik at de en dag kan gjøre det alene.

Hvis barnet ditt er eldre, kan du oppmuntre dem til å prøve å hoppe opp og ned trappene. Det er god trening og også en fysisk aktivitet du enkelt kan gjøre inne, som er perfekt for regnværsdager.

Denne fysiske aktiviteten hjelper barn med å utvikle sine motoriske ferdigheter.

Steg for steg

2. Hinderløype

Det er veldig viktig at du fører tilsyn under denne aktiviteten.

Hvis du vil øke den fysiske aktiviteten barnet ditt gjør eller bare hjelpe dem med å utvikle ferdigheter, for eksempel balanse, er det en perfekt ide å lage din egen hinderløype.

Du kan lage løypen inne, og bruke hverdagsgjenstander som vil gjøre denne aktiviteten både økonomisk og enkel å forberede. Noen av tingene du kan bruke til å lage din egen hinderløype er:

  • Tepper: lett å hoppe over eller som et sikkerhetsnett å legge ved siden av noen andre hindringer i tilfelle barnet faller.
  • Bokser: enkle å hoppe over. Du kan bruke esker laget av hardere materialer for å gå på og hjelpe dem med balansen.
  • Teip: for å vise hvor de skal gjøre de forskjellige handlingene. Teip er også veldig enkelt å fjerne fra hvilken som helst overflate.
  • Papirstykker med visuelle signaler: legg dem ved siden av hver av hindringene slik at de vet hva de skal gjøre.

Barn kan gjøre denne morsomme aktiviteten med andre eller helt alene. Denne fysiske aktiviteten hjelper barna med motoriske ferdigheter.

hinderløype


4 - 5 år

Dette er alderen når barnet ditt begynner å utvikle sine følelser på et dypere nivå, og begynner å ta hensyn til både sine egne og andres følelser. Derfor vil disse aktivitetene oppmuntre dem til å forstå følelsene sine, oppleve forskjellige reaksjoner og begynne å føle empati for andre. Barn kan også bli ** konkurransedyktige ** og begynne å få tilfredshet med å vinne og bli irritert når de taper.

Videre, over til litt mindre fysiske aktiviteter – det er også i denne alderen barna begynner å stille seg spørsmål som starter med "hvorfor?"...

Kreative aktiviteter

1. Emosjonelt rollespill

Dette er alderen vi skal gjøre et forsøk på å lære barn å uttrykke sine følelser riktig, på forskjellige måter og uten at noen føler skam over det.

For å oppnå dette målet er det forskjellige spill du kan spille med den lille:

Det er hyggelig å ha flere barn som spiller dette spillet samtidig, slik at de vil føle seg mer komfortable med å uttrykke sine følelser foran andre barn i samme alder. Denne aktiviteten er en kreativ aktivitet som hjelper barn med å styrke sin kontroll over emosjonelle prosesser og forbedre sine kommunikasjonsevner.

følelseslek

2. Spille teater

Enten det er en sammensatt novelle eller en gjenskapning av en favorittfortelling, vil denne aktiviteten hjelpe barnet ditt med å utvikle kommunikasjons- og tolkningsferdighetene sine. Å være i karakter gjør at den lille kan late som de opplever forskjellige følelser. Dette vil hjelpe barn med å identifisere følelser ved å sette et navn på dem. For eksempel, hvis en karakter blir overrasket, vil barnet ditt være i stand til å koble følelsens navn med hvordan følelsen 'overrasket' ser ut, noe som vil gjøre det lettere for barnet ditt å gjenkjenne andres følelser i fremtiden. Du kan også bruke kostymer – det vil hjelpe barnet ditt med å enklere komme i karakter.

Å leke teater er en fantastisk aktivitet som barna kan gjøre alene eller sammen med vennene sine. Denne kreative aktiviteten er en perfekt måte for barn å forbedre sine emosjonelle ferdigheter og kommunikasjonsevner.

skuespill

Intellektuelle aktiviteter

1. Bingo

Bingo er et perfekt spill for å øve på tall. Skift om på å spille og lese opp numrene. Å lese opp tallene er en god måte å øve på uttalen av tallene. Å spille det faktiske spillet vil hjelpe barnet ditt med å gjenkjenne tallene slik de høres ut, og deretter finne dem slik de ser ut.

Bingo er en aktivitet som bare kan gjøres med flere personer. Denne intellektuelle aktiviteten hjelper barn med å utvikle deres kognitive ferdigheter.

Bingo

2. 3D-puslespill

I denne alderen bør leker begynne å bli litt mer kompliserte. Derfor er puslespill, spesielt geometriske (som har 24 eller flere brikker), og tredimensjonale (3D), perfekte for å holde barnet ditt underholdt. Disse puslespillene vil bidra til å utvikle barns romlige bevissthet og logiske tenkning.

Du kan begynne med å legge puslespill som har forskjellige fargede biter. Når barnet ditt begynner å bli bedre på aktiviteten, bytter du til et enkelt trepuslespill som ikke har farge. Deretter kan du starte med 3D-puslespill, som er tredimensjonale. Her må barnet ditt virkelig bruke alle sine logiske ferdigheter for å klare å fullføre puslespillet!

Å legge puslespill er en morsom aktivitet for barn, som de kan gjøre helt alene eller sammen med en forelder eller noen venner. Ved å gjøre 3D-puslespill jobber barna med sine kognitive ferdigheter.

3D puslespill

Fysiske aktiviteter

1. Fly drage

La oss gå fly drage! Dette er en perfekt aktivitet barnet ditt kan gjøre utendørs. Aktiviteten er bra for utviklingen balanse, koorinasjon og styrke hos barnet ditt. Å fly drage kan virke enkelt, men det kan være en ganske utfordrende aktivitet dersom været er mot deg, og eller om det blåser mye. Derfor vil denne aktiviteten også utøve tålmodighet!

Siden barn begynner å verdsette prestasjoner for sine suksesser i denne alderen, vil det å kunne fly en drage få dem til å føle seg bra på grunn av selve prestasjonen, og fordi de mestrer en kompleks ferdighet. Dobbel tilfredshet, dobbel moro!

Denne aktiviteten kan bare gjøres utendørs. Mens barna løper med den drage, styrker de samtidig sine motoriske ferdigheter.

Fly drage

2. Gjemsel

Dette velkjente spillet er en perfekt måte for barnet ditt å samhandle med andre mens du minimerer den fysiske kontakten mellom dem. Det er også det perfekte spillet å spille ute, og oppmuntre barna til å glede seg over og omfavne naturen i hverdagen. Siden barn i denne alderen begynner å føle seg konkurransedyktige, er det et godt spill for dem å utfordre seg selv og hverandre på en trygg måte.

Gjemsel er en flott fysisk aktivitet for barn der de kan jobbe med sine motoriske ferdigheter. Spillet kan spilles inne og ute, men du trenger minst to personer å spille spillet.

gjemsel


6 - 7 år

I denne alderen vil de fleste barn allerede ha startet på skolen og kommer til være i regelmessig kontakt med en større gruppe mennesker. Dette betyr at barna begynner å bli litt mindre avhengige av familien, ettersom de blir kjent med jevnaldrende og utvikler flere meningsfylte vennskap. I denne alderen utvikler barns mentale, sosiale og fysiske ferdigheter seg raskt. De begynner å tenke på fremtiden og får en forståelse av sin plass i verden. Derfor er det en kritisk tid for barn å utvikle tillit til seg selv.

Kreative aktiviteter

1. Minibok

Elsker barnet ditt historietid? Så hvorfor ikke la dem være forfatteren av sitt eget eventyr! Denne DIY-en er ganske enkel, men likevel er barn alltid imponert over dannelsen av boken. Videre er dette håndverket perfekt for å få barns kreative side fram når de kan skrive og tegne om alt de vil!

Tips: Hvis barnet ditt lærer et andrespråk, kan miniboken også være bra for å merke seg nytt ordforråd de lærer!

Hva trenger du:

  • A4-papir
  • Saks
  • Ulike fargeblyanter

Steg for steg:

  • Trinn 1 - Brett papiret ditt i to (vannrett).
  • Trinn 2 - Brett den i to igjen (vertikalt).
  • Trinn 3 - Brett den deretter i to igjen! (Hvis du åpner papiret, bør du se åtte rektangler merket).
  • Trinn 4 - Åpne papiret igjen, slik at det bare brettes en gang (horisontalt), og kutt deretter fra midtbrettet til midten (dvs. den første brettelinjen).
  • Trinn 5 - Brett papiret, og brett det deretter vertikalt. Ta tak i rektanglene i hver ende og skyv papiret sammen. Spalten du kutter skal begynne å danne en diamantform.
  • Trinn 6 - Fortsett å skyve endene sammen til de møtes i midten.
  • Trinn 7 - Brett endene ved siden av hverandre for å danne en bok.
  • Trinn 8 - Pynt så omslaget slik du vil og begynn å skrive. La fantasien løpe løpsk!

minibok trinn

Denne aktiviteten er en kreativ aktivitet som barna kan gjøre helt alene og inne i huset. Mens de lager miniboken, jobber barna med kommunikasjon og motoriske ferdigheter.

Minibok

2. DIY-gitar

La barnet ditt utforske kreativiteten sin ved å lage en gitar og spille på den! Det er et håndverk som de kan fortsette å ha det gøy med lenge etter at det er laget. Og hvem vet – kanskje du vil oppdage at du har en liten rockestjerne i huset!

DIY gitar

Hva trenger du:

  • En tom eske med eller uten et hull in en av sidene
  • Elastiske bånd
  • To ispinner og/eller blyanter
  • Et papprør (dvs. fra en rull bakepapir, innpakningspapir, tørkepapir e.l.)
  • Lim, teip, saks osv.
  • Og litt maling for å gi det et fargeklatt!

Steg for steg:

  • Trinn 1 - (Hopp over dette om du allerede har en boks med et hull.) Plasser enden av papprøret mot enden av boksen og tegn omriss. Skjær omrisset deretter forsiktig ut for å lage et hull.
  • Trinn 2 - Mal boksen, røret og ispinnene (/blyantene) hvilken som helst farge du ønsker.
  • Trinn 3 - Når malingen har tørket, plasserer du papprøret i hullet du klipper og fester det på plass med tape.
  • Trinn 4 - Lim ispinnene (/ blyanter) på hver side av hullet på forsiden av esken. Når den har tørket, kan du pakke elastiske bånd av forskjellige lengder og tykkelser rundt hele esken (dette skaper forskjellige lyder!).
  • Trinn 5 - Det er på tide å opptre!

Denne aktiviteten er en kreativ aktivitet som kan gjøres inne. Mens du lager denne DIY-gitaren, vil barna jobbe med å utvikle sine motoriske ferdigheter. Både gøy og god utvikling av motoriske evner for de små!

DIY Guitar

Intellektuelle aktiviteter

1. Fiske etter tall

Det er mange fordeler med å lære et andrespråk, for eksempel å kunne opprettholde oppmerksomheten bedre enn barn som bare kan ett språk (Cornell Language Acquisition Lab). Noen ganger ser barna imidlertid ikke alltid poenget. Derfor anbefaler vi dette enkle spillet for å hjelpe deg med å gjøre språklæring morsomt for barnet ditt.

For å lage fiskestang og ‘fisk’ (dvs. tallene), trenger du:

  • En pinne
  • En magnet
  • Tråd/garn
  • Papir
  • Penn
  • Saks
  • 10 binders

Steg for steg:

  • Trinn 1 - Fest den ene enden av strengen rundt toppen av pinnen, og bind den andre enden rundt magneten. Voilà – du har fått deg en fiskestang!
  • Trinn 2 - Tegn 10 enkle fiskeformer på papiret og skriv tallene 1-10 på hver fisk. Klipp dem ut og fest en binders på forsiden av hver fisk.
  • Trinn 3 - Endelig kan du begynne å spille! Bare si tallet du ønsker (på norsk eller et annet språk), og se om barnet ditt kan oversette og deretter fange riktig nummer med fiskestanga.

Dette spillet er en intellektuell aktivitet som et barn kan spille alene eller sammen med andre mennesker. Mens du gjør denne aktiviteten, vil barnet jobbe med sine kognitive ferdigheter.

Fishing for numbers

2. Memory

Memory er et klassisk spill, elsket av barn i alle aldre. For de som ikke er kjent med spillet, trenger du bare et kort med matchende bildekort for barn. Etter å ha stokket kortene, kan du spre dem ut på en flat overflate, med forsiden ned. Spillerne bytter deretter på å snu to og to kort. Hvis kortene matcher (er like), får de beholde kortene og snu to kort en gang til. Hvis kortene ikke matcher, må spilleren snu dem igjen og la neste person få sjansen. Barnet med flest par på slutten vinner!

Alternativt kan barnet ditt også spille dette spillet på egenhånd, og i stedet for å konkurrere med andre kan de ta tid hvor lang tid det tar dem å finne alle matchende par på egenhånd.

Det gode med dette spillet er at du kan tilpasse det til barnets nivå ved å legge fram flere eller færre kort for å gjøre spillet enklere eller vanskeligere. Dette gjør det til en flott aktivitet for å hjelpe barnet ditt med å utvikle sine kognitive ferdigheter.

Memory

Fysiske aktiviteter

1. Stolleken

Stolleken er en annen klassisk lek som får barna i bevegelse og oppmuntrer til sunn konkurranse. For å spille trenger du bare litt musikk og en stol til hvert barn som er med på leken.

Du kan plassere stolene i en sirkel eller tilfeldig rundt i rommet. Spill deretter musikken mens barna beveger seg og danser rundt – sørg for at de ikke står på ett og samme sted sted! Når musikken stopper, må hvert barn løpe til en stol og sette seg ned. Du kan først gjøre en øvelsesrunde der det er en stol for hvert barn, så når barna er komfortable kan du ta en stol unna hver runde. Barnet som ikke klarer å finne en stol er ute av spillet, noe som betyr at den siste ungen som sitter være vinneren!

Denne aktiviteten er perfekt for barn med mye energi. Spillet kan spilles inne eller ute med flere barn, og mens barna leker, jobber barna med motoriske ferdigheter.

stol leken

2. Fallskjermlek

Å ta ut fallskjerm er alltid en spesiell godbit for barna. Imidlertid blir barn noen ganger litt for begeistret for denne aktiviteten, så før du begynner, er det viktig å vise dem hvordan de skal holde fallskjermen riktig og å minne dem på å ta hensyn til hverandre.

Det er mange forskjellige spill du kan spille med fallskjerm. Her er våre fem beste anbefalinger:

  • Popcorn
  • Katt og mus
  • Karusell
  • Rulle ball
  • Fallskjermmerke

Dette spillet er spesielt passende for barn som har mye energi, og kan også være en fin mulighet for barna å lære å jobbe sammen. Du kan spille spillet ute med flere barn, og mens barna leker, vil de samtidig styrke med sine motoriske og sosiale ferdigheter. Vinn-vinn, med andre ord!


8-10 år

Vennskap er viktig for denne aldersgruppen, fordi barn i denne alderen leter etter folk som aksepterer dem, støtter dem og gir dem følelsen av at de tilhører en gruppe. Barn på 8-10 år sammenligner seg ofte med andre, jevnaldrende barn. Barn på dette stadiet lærer å reflektere over seg selv, deres utseende, følelser og kvaliteter. De blir klar over det faktum at de er gode på en ting og mindre gode på en annen. Barn i denne alderen blir også mer oppmerksomme på intensjonene bak regler og atferden som forventes av menneskene rundt en.

Aktivitetene du kan gjøre med barn på går på barneskolen varierer. Det er stadig viktigere å ta hensyn til hvert barns personlige interesser og evner. Barn i denne alderen liker spesielt godt å leke med jevnaldrende. Det er en rekke morsomme aktiviteter du kan gjøre med disse barna.

Kreative aktiviteter

1. Filme en video

Film og video har aldri vært så populært før. Du ser videoer på de mest populære sosiale medieplattformene og ofte i klasserommet også. En kreativ aktivitet for barn i denne aldersgruppen er å lage egne filmer og videoer. Filmen kan eksempelvis handle om aktivitetene de elsker å gjøre, en sport, vennene deres. Filmen kan til og med være en premiere på en egenprodusert film! Vis frem dine skuespillerferdigheter og lag din egen drømmefil!

Videoen kan lages alene, eller sammen med andre venner. Å lage en video er en kreativ aktivitet som du kan gjøre både innen- eller utendørs, og det vil hjelpe barnet ditt med å jobbe med sine kommunikasjonevner og sosiale ferdigheter.

Tips: Foreldre kan hjelpe barna sine med å sette sammen flere videoklipp ved hjelp av videoredigeringaverktøy, slik som for eksempel iMovie.

film en video med barn

2. Lag en utklippsbok

Er barnet ditt kreativt? Da er det nok en morsom aktivitet å lage en utklippsbok med dem! Få barnet ditt til å samle alle favorittbildene sine av seg selv og vennene sine, inkludert noen bilder fra fortiden og noen som er tatt nylig. Nå er det tid for den kreative delen. Få dem til å dekorere utklippsboka med klistremerker, bånd, bilder, maling osv. Gjør utklippsboka helt i sin egen stil og la personligheten til barnet skinne gjennom på hver side. Å lage en utklippsbok er ikke bare gøy i øyeblikket selv, men også hyggelig å se tilbake på senere.

Barnet ditt kan lage en utklippsbok helt alene. Det er en kreativ aktivitet som hjelper dem med å forbedre motoriske ferdigheter, og er spesielt en morsom aktivitet for kreative barn.

lag en utklippsbok

Intellektuelle aktiviteter

1. Monopol

Etter hvert som barn i denne aldersgruppen blir mer klar over regler og begrunnelsene bak dem, er intellektuelle spill som monopol bra for disse barna. De kan lære å forhandle, kommunisere med andre, forstå regler og konsekvenser og mye mer.

Monopol er et livlig brettspill som kan spilles med flere mennesker. Brettspillet er en intellektuell aktivitet som hjelper barna å utvikle sine kognitive og sosiale ferdigheter, og kommunikasjonsevener.

Monopol

2. Legg et puslespill

Du tror kanskje at å lage puslespill bare er for små barn, men ikke lenger! I dag finnes det kanskje enda mer puslespill for voksne. Velg et puslespill med mer enn 300 puslespillbiter, slik at det å sette sammen puslespillet er en underholdende utfordring for barnet ditt.

Barnet ditt kan legge puslespill helt alene. Midlertidig er det å legge et puslespill sammen med noen få venner faktisk veldig gøy! Puslespill er perfekte for barn som elsker å løse problemer og har mye tålmodighet. Å legge et puslespill er en intellektuell aktivitet som også hjelper barnet ditt med å forbedre sine kognitive ferdigheter.

puslespill

Fysiske aktiviteter

1. Bygg en hytte

Hvem liker ikke å lage sin egen hytte, klubbhus, fort eller trehus?! Ta med barnet ditt til parken, ta med tau og tepper, finn noen pinner og blader, og lag ditt eget lille klubbhus. Å bygge en hytte er en aktivitet som barnet ditt vil ha glede av i mange timer.

Å bygge en hytte er en fysisk aktivitet som kan utføres av en person eller flere. Det hjelper barna med å utvikle sine motoriske ferdigheter, og de kan også lære å samarbeide med andre barn. Det kan gjøres inne i huset eller ute, for eksempel i hagen din eller i en park. Denne aktiviteten er spesielt hyggelig for barn med en aktiv fantasi. De kan spille hele dagen i sin egenproduserte hytte, og være kongen eller dronningen av sitt eget rike.

Bygg en hytte

2. Skattejakt

Har barnet ditt alltid drømt om å være spion eller detektiv når de blir store? Da er denne aktiviteten perfekt for barnet ditt. Du som forelder kan legge igjen noen ledetråder inne i huset eller rundt nabolaget, noe som til slutt vil føre til en hyggelig overraskelse, som for eksempel godteri eller en liten leke. Barnet ditt og vennene deres vil gå gjennom ruten ved å følge ledetrådene og til slutt prøve å finne skatten. Ingenting er morsommere enn å spore opp skjult skatt med alle ens venner! Denne aktiviteten er også veldig passende i en barnebursdag.

Skattejakt er en perfekt aktivitet for energiske og nysgjerrige barn. Dette er en fysisk aktivitet som hjelper barn med å utvikle sine sosiale og motoriske ferdigheter.

Skattejakt


Utviklingsferdigheter

Som forelder kan du være nysgjerrig på barnets utvikling og hvordan du best kan hjelpe dem å vokse og nå sitt fulle potensiale. Hvert barn er unikt, så ikke bekymre deg hvis du føler at de utvikler seg i et annet tempo enn deres jevnaldrende. Hvis du mener det er grunn til bekymring, må du selvfølgelig alltid gå til fastlegen din slik at de kan gi deg nødvendig råd eller pleie. Med dette i tankene er det fire hovedområder for utvikling som barnet ditt opplever, nemlig motoriske, sosial-emosjonelle, kognitive og kommunikasjonsferdigheter. Vi går gjennom hver enkelt av disse nedenfor.

Lær mer om: Motoriske ferdigheter Motoriske ferdigheter refererer til kroppens evne til å utføre spesifikke handlinger gjennom bevegelse av muskler. Dette kan omfatte alt fra at barnet ditt bare kan sitte rett opp og ned, til at de klarer å utvikle fingermotorikken nok til å spille piano. Motorikk kan kategoriseres i to grupper, nemlig fin- og grovmotorikk. **Finmotorikk** refererer til evnen å kontrollere bevegelsen i mindre muskelgrupper, slik som de i håndleddet eller fingrene. Samtidig refererer **grovmotorikk** til evnen å kontrollere større musklelgrupper, som armer og ben. Motorikk og kontroll begynner å utvikle seg rett etter fødselen, og vil utvikle seg gjennom heøe barndommen (og til og med voksen alder!). Det er viktig å fokusere på barnets motorutvikling av flere grunner. For det første hjelper det barnet ditt å **utforske og oppleve verden rundt seg**, som deretter også fremmer utviklingen på andre områder, som kognisjon og kommunikasjon. For det andre gjør aktiviteter relatert til motorkontroll barn i stand til å flytte og fullføre oppgaver alene; å få uavhengighet og tillit til prosessen. For det tredje hjelper det dem å trene, som er viktig for en sunn livsstil. Eksempler på aktiviteter som hjelper til med å utvikle motoriske ferdigheter hos barn: * Dans og frys * Rulling og lyder * Såpebobler * Søk og finn * Steg for steg * Hinderløype * Å fly drage * Gjemsel * DIY-gitar * Stolleken * Fallskjermlek * Lage en utklippsbok * Bygge en hytte * Skattejakt * Minibok ![motoriske ferdigheter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/motor-min.png){.image-center .image-lg}
Lær mer om: Sosio-emosjonelle ferdigheter Sosio-emosjonelle ferdigheter refererer til **evnen å forstå og uttrykke egne følelser**, samt å være i stand til **å oppfatte og forholde seg til andres følelser** på riktig måte. Et eksempel på dette for barnet ditt er evnen til å kjenne igjen når noen er triste og spørre dem om hvordan de har det. På samme måte kan dette forholde seg til å forstå forskjellene mellom å snakke med en venn kontra en forelder kontra en lærer. Selv om disse ferdighetene kan virke ganske kompliserte, begynner de å utvikle seg kort tid etter fødselen. Så snart de begynner å samhandle med menneskene rundt seg, får spedbarn muligheten til å begynne å gjenkjenne og forstå andres tanker og følelser. Det er viktig å hjelpe barnets sosio-emosjonelle ferdigheter av flere grunner. Det gjør dem nemlig i stand til å **skape og opprettholde sunne og tilfredsstillende forhold**. Det hjelper barn også til å håndtere sitt eget stress og følelser, og hjelper dem med å lære sosiale normer, som igjen støtter passende beslutningstaking. Eksempler på aktiviteter som hjelper til med å utvikle sosio-emosjonelle ferdigheter hos barn: * Spille skuespill * Følelsesspill * Lag en video * Monopol * Skattejakt * Fallskjermlek ![sosiale emosjonelle ferdigheter] (https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/socialemotional-min.png) {.image-center .image-lg}
Lær mer om: Kognitive ferdigheter Kognitive ferdigheter refererer til **evnen å behandle informasjon mentalt for å utføre både enkle og komplekse oppgaver**. Den består av hvordan vi tenker, resonnerer, leser, lærer, lager, husker, løser problemer og hvordan vi tar hensyn til andre. Kognitiv utvikling kan se ut som at smårollingen din prøver å finne ut hvordan lekene deres fungerer (ved å smake på dem!) til seksåringen din som 'forteller videre' til sine jevnaldrende når de oppdager en følelse av hva som er rett og galt. Det er viktig å støtte barnets tidlige kognitive utvikling, siden det hjelper **å bygge et sterkt fundament for fremtidig suksess** i skolen og livet. Du kan fremme barnets kognitive utvikling ganske enkelt ved å snakke med dem, la dem utforske verden rundt seg og svare på "hvorfor" -spørsmålene sine. Hvis du tar det et skritt videre, vil du oppmuntre barnet ditt til å gjøre aktiviteter som videreutvikler barnets egne kritiske tenkning, og hjelpe dem med å forbedre mer komplekse kognitive ferdigheter, for eksempel problemløsing. **Husk å være tålmodig** med barnet ditt og la dem oppdage ting i sitt eget tempo – med litt veiledning vil de snart kunne finne ut av ting helt på egen hånd. Eksempler på aktiviteter som hjelper til med å utvikle kognitive ferdigheter hos barn: * Maling * Billedbøker * Materialleker * Søk og finn * Hva er i boksen * Bingo * 3D-puslespill * Fiske etter tall * Memory * Monopol * Puslespill ![kognitive ferdigheter](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/cognitive-min.png){.image-center .image-lg}
Lær mer om: Kommunikasjonsferdigheter Kommunikasjonsevner innebærer **å kunne forstå og produsere meldinger for å forstå og samhandle med verden rundt oss.** Kommunikasjon er mer enn bare språk og snakk – vi kan også uttrykke oss gjennom lyder og bevegelser. Babyer kan kanskje ikke si noe meningsfylt før de er omtrent ett år gamle, men de prøver fremdeles å kommunisere gjennom skriking, gråting, ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Å utvikle kommunikasjonsferdigheter er viktig for å skape **sunne forhold og hjelper oss med å kunne uttrykke våre følelser og behov**. Videre lar det oss både lære og lære bort nye ferdigheter. Fordelene med sterke kommunikasjonsevner vil vare lenge inn i barndommen og voksenalderen. En av de mest fremtredende måtene barna lærer er gjennom imitasjon (som foreslått av Albert Bandura i sin Social Learning Theory). Derfor, selv om barnet ditt ikke kan reagere riktig, er det viktig å fortsette å snakke med dem! Du kan også oppmuntre deres kommunikasjonsutvikling ved å snakke med dem med en høy stemme eller med en myk stemme (dette hjelper med å fange oppmerksomheten deres), lage tullete lyder og legge vekt på dine bevegelser, beskrive dine daglige handlinger, samt lese for dem for å hjelpe utvide ordforrådet deres. Aktivitetene nevnt i denne veiledningen tar hensyn til disse tipsene, og gir også barn muligheten til å kommunisere effektivt med både voksne og jevnaldrende. Eksempler på aktiviteter som bidrar til å utvikle kommunikasjonsferdigheter for barn: * Musikk * Såpebobler * Forteller * Spille skuespill * Følelsesspill * Minibok * Filme en video * Billedbøker * Monopol ![kommunikasjonsevner](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/communication-min.png){.image-center.image-lg}

Bli medlem av Barnevaktfellesskapet!

Registrer deg gratis