De beste kodespråken for barn (og hvorfor du bør lære deg å kode!)

De beste kodespråken for barn (og hvorfor du bør lære deg å kode!)

Av Babysits, 8 min å lese

Det er ingen overraskelse at koding har økt i popularitet de siste årene, med både gutter og jenter som viser interesse! Imidlertid er det en rekke kodespråk der ute, så hvordan velger du hvor du skal begynne? Hvilket kodespråk som er best for barn, vil variere avhengig av barnets interesser og programmeringsevner. Til syvende og sist bør du velge språket de er mest interessert i, siden dette vil hjelpe med motivasjonen – og viktigst av alt kommer de til å ha det gøy!

Mange mennesker i alle aldre ønsker å lære å kode, siden denne ferdigheten kan åpne for en hel del av karrieremuligheter for dem i framtidig. Selvfølgelig vil det å ha disse ekstra ferdighetene definitivt se bra ut på barnets fremtidige CV (og din egen!). Men det er også mye mer å ta med seg fra å lære å kode, på det personlige nivå. Koding...

  • utvikler barns logiske tenkeevner
  • hjelper dem med å forbedre sine matteferdigheter
  • styrker deres verbale og skriftlige ferdigheter
  • hjelper dem med å bli tryggere og bedre problemløsere
  • oppmuntrer til kreativitet
  • kan forbedre barns samlede akademiske ytelse

Før vi fortsetter er det viktig å notere seg at de fleste ressursene vi har inkludert her er på engelsk. Engelsk står særdeles sentralt i koding og programmering, og er derfor det viktigste språket å mestre dersom man skal bli en ekte "progger" (programmerer). Selv om det kan ta tid i starten, anbefaler vi at du lærer barnet ditt engelsk samtidig som du lærer dem å kode – å kunne snakke engelsk fra en tidlig alder kommer til å ha mange viktige fordeler for barn, bade med tanke på koding og programmering, og med tanke på helt andre ting.

barn som koder

Blokkbaserte kontra tekstbaserte kodingspråk

En av de første tingene du bør vurdere når du velger et kodespråk for barn, er om du skal gå for et visuelt, blokkbasert språk eller et tekstbasert språk. Generelt sett er blokkbaserte språk bra for yngre barn og de som tar sine første skritt inn i verden av koding. Det passer for barn i alderen 5-8 år, da det krever lite lesing og også har en tendens til å være visuelt stimulerende med lyse farger, noe som hjelper barn med være engasjerte.

Barn som er mer trygge på egne kodeevner og er 9 år eller eldre, kan være klare for å prøve et mer grunnleggende, tekstbasert kodepråk. I tillegg til å kunne lese, krever tekstbasert koding et høyere fokusnivå på grunn av dets detaljorienterte natur. Derfor det kan være litt vanskelig eller kjedelig for yngre barn, siden det ikke er så morsomt eller animert sammenlignet med de blokkbaserte språkene. Det er imidlertid viktig å lære tekstbaserte språk hvis barnet ditt ønsker å fortsette å utvikle programmeringskunnskapene sine, siden disse sistnevnte kodespråkene er de som fagpersoner bruker for å bygge programvare og nettsider.

barn som programmerer

Kodespråk for barn

Nedenfor har vi en liste over fem kodingsspråk som er både morsomme og enkle for barn å lære. Foreldre bør huske at barn sannsynligvis vil trenge litt veiledning for å få dem i gang med et nytt programmeringsspråk.

1. Scratch

Scratch regnes som et av de beste programmene for å introdusere barn til koding. Det er et blokkbasert språk og sannsynligvis det mest visuelt tiltalende fra denne listen, noe som gjør det passende selv for de aller yngste. Et annet flott aspekt ved dette programmet er at det gir brukerne kreativ frihet. Barna dine kan lage spill, interaktive historier og animasjoner – slik at de føles som en ekte spilldesignere. Den største ulempen med dette programmet er selvfølgelig at det ikke lærer linje-for-linje-koding, så det er ikke et reelt språk som brukes i arbeidslivet. Imidlertid er det fremdeles utmerket på et teoretisk nivå, siden Scratch oppfordrer barn til å engasjere seg i problemløsning og hvis-da-tenking (if-then-tenkning).

Scratch har et nettsamfunn der folk kan dele kreasjonene sine med andre. Dette er flott for å hjelpe nybegynnere å se og lære hvordan mer avanserte brukere lager mer komplekse spill. I tillegg tilbyr Scratch-teamet startprosjekter som også hjelper til med å inspirere nye brukere.

Dette programmet er gratis å laste ned på Windows, Mac OS og Linux, og det er mulig å bruke det uten internettforbindelse. Det finnes også en forenklet versjon som kalles ScratchJr som er spesielt rettet mot 5-7 åringer. ScratchJr kan være et annet alternativ å vurdere for barnet ditt.

2. Kodu

Kodu er et annet blokkbasert program, fokusert på å utforske og designe spill i en tredimensjonell verden. Barn har en tendens til å virkelig elske dette programmet, ettersom det lar dem lage og spille sitt eget videospill! De kan bygge verdens terreng fra bunnen av, og deretter fylle det med egenvalgte karakterner og rekvisitter. Grensesnittet er enkelt å bruke og engasjerende, noe som gjør det passende for barn. Det er mange ressurser tilgjengelig på nettstedet Kodu Game Lab for å hjelpe deg i gang.

Dessverre er dette programmet ikke tilgjengelig på alle enheter. Den kjører på Xbox 360 og Windows, med Windows-versjonen gratis.

3. Blockly

Som navnet antyder er Blockly et blokkbasert kodespråk som ble utviklet for 10+ åringer. Det som imidlertidig gjør Blockly spesiell, er at selv om det ikke er et ekte språk i seg selv, inkluderer det generatorer for språk som JavaScript, Lua, Python, Dart og PHP. Så du kan sette sammen koden din med blokkene og deretter se den syntaktisk riktige koden ved siden av den på det språket du ønsker. Derfor kan alt som kan kjøres på ett av disse språkene kjøre den genererte koden. En ulempe er imidlertid at Blockly ikke tillater brukere å tilpasse blokkene selv, så det er en grense for kreativ frihet når man bruker Blockly.

Blockly er et gratis prosjekt fra Google og er tilgjengelig på Windows, Mac OS og Linux. I starten kan barna prøve disse morsomme Blockly-spillene. For flere ressurser relatert til datavitenskap kan du sjekke ut koding med Google.

4. Swift (Swift Playgrounds)

Swift er språket som Apple bruker for å lage iOS-programmer for iPhone og iPad. De har en gratis app for iPad kalt Swift Playgrounds, som er perfekt for å hjelpe barna til å forstå hvordan de skal kode med Swift. Grensesnittet er brukervennlig og tillater fremgang med en enkel dra-og-slipp-kode. Gjennom guidede leksjoner kan barnet ditt lære å bruke kode for å løse interaktive oppgaver.

I tillegg har Apple også inkludert læreplaner og lærerveiledninger for å hjelpe deg med å gjøre barnets kodelæring enklere. I læreplanen deres anbefaler Apple lekeplassen 'Lær å kode' for 10+ åringer. Den største ulempen til Swift Playgrounds er at leksjonene er ganske begrensende, så det gir ikke barn den samme kreative friheten til å lage sine egne spill slik som man finner i andre kodeprogrammer.

swift kodeprogram

5. Python

Python er et tekstbasert kodespråk som barn helt ned i 10-årsalderen kan begynne å lære seg. Denne koden er både bra i seg selv, siden den kan brukes til seriøs spill-, nett- og apputvikling, men er også et flott utgangspunkt før du går videre til mer komplekse språk. Årsaken til at det er et bra tekstbasert språk til å begynne med er at syntaksen er konsis og lett å lese, og programmet krever bare noen få linjer med kode for å bli funksjonell. Det er også rikelig med online støtte og omfattende Python-biblioteker som brukere kan henvise til for å få hjelp.

Det er mange spill og selvlærte kurs på nettet som hjelper barna å lære Python på en morsom og engasjerende måte. For eksempel har CodaKid spillprogrammeringskurs som bruker Python og er spesielt rettet mot barn. Udemy tilbyr også et betalt kurs som lærer både barn og voksne hvordan de kan lage sine egne spill og mer.

En av de viktigste fordelene med Python er at barnet ditt ikke vokser ut av det, i motsetning til noen av de andre programmene på denne listen. Imidlertid er det likevel tilrådelig å starte med et av de blokkbaserte programmene.

Python kan brukes på Windows, Mac OS og Linux. Det støttes imidlertid ikke av iOS eller Android.

python kodeprogram

Likte barna dine å prøve disse kodespråkene? Sjekk ut våre andre aktiviteter for barn også!

Hvis du har laget noe kult med koder eller har andre anbefalinger for barn som lærer seg kodespråk, vil vi gjerne høre om det! Tagg oss @babysits.no på Instagram eller Facebook. Lykke til!