10 ting du kan gjøre for å hjelpe miljøet

10 ting du kan gjøre for å hjelpe miljøet

Av Babysits
5 min å lese

Jordens dag (Earth Day) pleide å være en dag dedikert til å ta vare på planeten, en dag hvor vi skulle være ekstra snille mot miljøet. Forskning og data har lenge vist oss at menneskelig aktivitet har en svært skadelig påvirkning på miljøet vårt. Jordens dag er blitt en daglig praksis innenfor mindfulness.

Så vel som voksne har også barn blitt ekstremt bevisste på å leve med en miljøvennlig og grønn livsstil. Nærmere en halv million ungdommer rundt om kloden har iverksatt tiltak vedrørende klimaforandring gjennom små og store prosjekter hjemme, på skoler og i større fellesskap. Med så mange muligheter til å gjøre en forskjell kan det nesten virke litt vanskelig å føle at man i det hele tatt gjør noe stort nok. Heldigvis er det mange små tiltak vi alle bør starte å gjøre for å gjøre hverdagen litt grønnere. Og du husker vel hva musen sa? Alle monner drar!

Babysits har laget en liste over 10 morsomme ideer som kan få deg og dine små mer gira på å redde planeten.

1. (El-)sykle til skolen eller jobben ?

I tillegg til å ha et minimalt fotavtrykk er sykling også god kondisjonstrening. Bare det å få opp pulsen – du trenger ikke svette i hjel! – viser seg å ha ekstremt mange helsefordeler. Barn velger også å bli inne og spille videospill eller se på TV istedenfor å holde på med aktiviteter som krever mer fysisk bevegelse. Dersom barna dine og deg begynner å sykle istedenfor å ta buss eller bil kan dere (1) få mer mosjon, (2) spare penger på bom eller buss og (3) spare miljøet noen kilo CO2 i året!

2. Plant dine egne frukter og grønnsaker ??

Å dyrke din egen mat kan inspirere barna dine til å gjøre liknende når de selv er voksne. Gi barna dine en liten flekk og la dem dyrke sin egen hage. På denne måten kan du gi barna dine et forhold til hva de spiser pluss at de har en bedre idé om hvor maten de spiser kommer fra. Og aller viktigst: kortreist mat er alltid bedre enn mat som er blitt fraktet med miljøskadelige transportmidler!

3. Skru av vannet når du pusser tenner ?

Du kan spare 10.000 liter vann i året per person dersom du endrer denne ene lille vanen!

4. Skru av lyset når du forlater rommet ?

Høres kanskje åpenbart ut, men det å faktisk gjøre en vane ut av å skru av lyset når du forlater rommet er ikke alltid like lett. Ved å skru av lys sparer du penger og mye strøm! Kanskje du kan gjøre det til en slags lek med barna dine, for eksempel at hver gang du ser lyset på i et tomt rom må den skyldige legge en krone i straffekrukka?

5. Plukk opp søppel når du får øye på det ?️

Dra på søppeloppdrag med barna dine og be dem om å forvandle seg til Ridder Ryddig eller Kaptein Klima eller Frøken Framtid. Kanskje et belønningssystem bør implementeres, som for eksempel en premie (medalje, iskrem, klistremerke) for hver fulle pose søppel samlet. Ta med barna dine og vennene deres og gjør det til en ordentlig lek eller konkurranse!

6. Lag leker av gamle ting du finner i hjemmet ✂️

La barna få på seg tenkehatten og bli kreative! Hva kan de lage av gammelt tøy eller gamle papirbiter? Sjekk ut DIY-siden vår for idéer.

7. Introduser vegetarmat til familiedietten ?

Om hele USA droppet å spiste kjøtt eller ost bare én dag i uka ville det tilsvare å fjerne 7,6 millioner biler fra veiene eller spare 150 milliarder kilometer med bilkjøring i året. 150 milliarder kilometer tilsvarer nesten 190.000 reiser til månenog tilbake. Lær barna dine om utslipp relatert til kjøtt- og melkeindustrien, og inspirer dem til å spise mer vegetar. Med alle valgmulighetene vi har nå er det heller ikke vanskelig gjøre klassiske retter til vegetarretter! For eksempel kan du jo prøve å erstatte kjøttdeigen i fredagstacoen med bønner eller et plantebasert kjøttalternativ!

8. Plant ditt eget tre ?

Avskoging kan ha varige skader på miljøet ved å blant annet gjøre frodige steder til helt uttørkede områder der svært lite liv kan eksistere. Få et tre plantet i ditt navn eller donér noen slanter til en organisasjon som jobber med å forskoge på steder som har blitt offer for brutal avskoging. Dette er også den perfekte sjansen til å forklare hvorfor trær er så viktige for mennesker og lære barna dine om Regnskogfondet og andre liknende organisasjoner.

9. Resirkuler ♻️

Mange steder i Norge har det blitt svært lett å resirkulere nærmest alt av søppel. Hvert fall i hjemmet. La barna dine forstå hvor viktig resirkulering er for oss og inspirer dem til å gjøre det lille ekstra for å bidra til minimalt med restavfall.

Dropp plastposene ?️

Å lære barn vanen å ta med gjenbruksposer og slutte å kjøpe plastposer fra en ung alder er første steg i å oppnå en miljøbevisst samvittighet. Anskaff noen morsomme handlenett som barna dine liker godt så blir det både morsommere og enklere å huske å ta det med!

Barn hermer etter hva vi voksne gjør. Derfor må vi sette et godt forbilde som de små kan følge slik at vi kan gi dem en varig respekt for naturen. Dersom du hittil nå ikke har gjort så mye for å være mer miljøvennlig i hverdagen så er det også helt OK å lære sammen med barna dine. Det viktigste er at vi forandrer de små vanene, og de 10 stegene over er et sted å starte.

Bli medlem av Barnevaktfellesskapet!

Registrer deg gratis