Hva trenger du å vite når du passer småbarn

Hva trenger du å vite når du passer småbarn

Av Babysits
8 min å lese

Trenger du å friske opp minnet når det gjelder å ta vare på et småbarn? Sjekk ut vår guide til småbarnspass her. Vi vil dekke alt fra å kle et småbarn, bleieskift, raserianfall, diett, førstehjelp, med mer!

Grunnleggende om å ta vare på småbarn

Temaer

å ta vare på småbarn


Å kle på småbarn

Å kle på småbarn er som regel ikke det enkleste du gjør i løpet av dagen. Faktisk kan det være ganske vanskelig. For eksempel, denne mammaen bruker oppimot 35 minutter på å diskutere med sin treåring hva datteren skal ha på seg. (Høres kjent ut?)

Imidlertidig er det ikke uvanlig. I artikkelen fra New York Times forklarer Sally Hunder, PhD, at “det er bygget inn i småbarn og førskolebarn at de kan være autonome”.

Avhengig av alder kan en måte for dem å praktisere autonomi på være ved å være involvert eller til og med plukke ut sine egne klær å ha på seg. Selv om barn ikke alltid tar de mest rasjonelle valgene... (Nei, det å bruke undertøyet på hodet er ikke det mest praktiske antrekket).

Heldigvis er det mange strategier vi kan ta for å hjelpe barna med å kle seg, mens vi tar autonomi og læring med i prosessen.

Strategier som hjelper å få barn påkledd

 1. Gi dem begrensede valg - gi dem autonomi til å velge ut av et utvalg av begrensede, passende klesvalg
 2. Velg klær som er lette å ta av og på. For eksempel løse eller elastiske klær.
 3. Bryt ned det å kle på seg i enkle trinn. (Fot gjennom venstre bukseben, fot gjennom høyre bukseben, og trekk opp, osv.)

Gå kle på småbarn

Avhengig av barnets alder, vil de sannsynligvis ha forskjellige kompetanser når det gjelder å kle på seg. Dette er assosiert med nivået på utvikling av finmotorikk.

Her er en nyttig guide for vanlige milepæler for utvikling av å kle på seg per alder:

 • Ettåringer kan vanligvis: Holde armene ut for ermene og dytte armene gjennom, holde føttene oppe for sko. Ta av sokker og sko.
 • Toåringer kan vanligvis: Ta av jakker som ikke er lukket igjen, ta av ikke-snørede sko, dytte ned bukser (med assistanse), og finne armhull i t-skjorter.
 • Treåringer kan vanligvis: Trekke ned bukser (uten hjelp), ta på seg t-skjorter med liten hjelp, ta på sko (uten å snøre dem), dra opp og ned glidelås, knappe store knapper, ta av seg t-skjorter med lite eller ingen hjelp.

Å skifte bleie

Avhengig av alder, kan bleier være et integrert skritt i å kle på seg (og kle av seg).

Nøyaktig hvordan å legge på og skifte bleier vil variere litt avhengig av barnets alder og type bleie.

Hovedtrinn - hvordan ta på en bleie

 1. La smårollingen ligge på en flat, ren overflate.
 2. Hold bena opp og skyv bleien under dem.
 3. Trekk bleiens forside over magen og fest tappene eller festene på forsiden av bleien.
 • For eldre småbarn som bruker trekkbleier, kan disse behandles på samme måte som å ta på seg et par bukser (finne beinhullene og trekke opp). *

Hovedtrinn for hvordan du bytter bleie

 1. Finn en ren, flat overflate, plasser alt bleieutstyr innenfor rekkevidde, og vask hendene.
 2. Løsne bleien ved hjelp av tappene, løft smårollens bakdel ved å løfte dem forsiktig opp ved anklene, og fjern skittbleien under dem.
 3. Tørk babyen fra forsiden til baksiden og rengjør området.
 4. Skyv en ren bleie under rompa og fest den nye bleien.
 5. Kast den gamle bleien og rengjør overflaten så vel som hendene dine og barnet ditt.

hvordan skifte bleie


Å håndtere raserianfall

Raserianfall er en naturlig atferdsmessig respons for mange småbarn. Men hva er slike raserianfall, og hvorfor skjer de?

Enkelt sagt, raserianfall er et følelsesmessig utbrudd barn bruker for å uttrykke seg. De kan være forårsaket av mange forskjellige faktorer, inkludert tretthet, sult, følelse av å være ignorert og/eller angst.

En av de vanligste grunnene til raserianfall er frustrasjon eller sinne. Spesielt når småbarn blir eldre, vil de også ha autonomi. Raserianfall er en vanlig måte for småbarn å svare når de ikke får autonomi eller ikke får det de vil ha.

Men hvordan takler vi raserianfall? Her er noen nyttige tips:

Hvordan unngå raserianfall på forhånd

Det er flere måter å unngå raserianfall eller redusere sjansen for at de oppstår.

Noen tips inkluderer:

 • Lag en rutine, planlegg ting fremover når det er mindre sannsynlig at et barn er trøtt, surt eller sultent.
 • La barnet ta noen valg. På denne måten kan de ha en viss følelse av autonomi.
 • Unngå situasjoner som sannsynligvis vil føre til raserianfall (for eksempel å unngå godteri i dagligvarebutikken hvis barna historisk har nedsmelting når de ikke har lov til å få godteriet de vil ha).

Men hva med når raserianfallet allerede skjer?

Topp tips for å håndtere raserianfall som pågår er: 1. Vær rolig. 2. Prøv å distrahere dem. 3. Prøv å forstå kilden til raseriet. Hvis du vet at de får raserianfall fordi de er sultne eller tørste, kan det være relativt enkelt å løse.

hvordan håndtere raserianfall hos barn


Aktiviteter for småbarn

Det er mange aktiviteter du kan gjøre med småbarn. Siden de er på et viktig utviklingsstadium, kan mange aktiviteter på dette punktet lett fungere som rekreasjons- og læringsmuligheter.

Eksempler på passende aktiviteter for småbarn og babyer inkluderer:

 • Enkel kunst og håndverk/fargelegging
 • Høytlesing for barn
 • Å spille enkle spill og late som-leker
 • Fysiske aktiviteter som dans, løping, hopping

aktiviteter for småbarn

For mer inspirasjon, sjekk ut våre aktiviteter og DIYs.


Å mate småbarn

Det er viktig å huske at store matvarer kan være farlige for barn under 4 år. På grunn av dette er det viktig å kutte opp mat (spesielt harde matvarer) i små biter når du mater småbarn. Dette bidrar til å redusere risikoen for kvelning.

Noen eksempler på mat man bør sørge på å kutte i mindre biter er:

 • Epler
 • Gulrøtter
 • Selleri
 • Grønne bønner
 • Pølser
 • Druer eller cherrytomater (må deles i fire)

Anbefalinger til småbarnsdietten

Med tanke på ernæring foreslår The American Academy of Pediatrics at småbarn burde spise mat fra alle the grunnleggende kategoriene hver dag:

 • Magre proteiner: kjøtt, fisk, egg, fjærfe, belgfrukter
 • Meieri
 • Korn
 • Frukt og grønnsaker

Dette her er enkle retningslinjer som kanskje ikke passer helt for alle barn. Vi vil alltid foreslå å konsultere barnelegen din når det gjelder spesifikke spørsmål angående smårollingens diett.

Men hva med når barna er veldig vanskelige med hva de vil og ikke vil spise? Småbarntiden kan også være et typisk stadium for å utvikle kresne spisevaner. Heldigvis har vi løsninger for deg!

Her er noen tips for å håndtere kresne spisere!

 • Ikke bestikk barna med mat.
 • Planlegg måltidene, skap familietid.
 • Fortsett å tilby nye matvarer (det kan ta mange runder med smaking før et småbarn blir vant til en ny matrett).
 • Ikke tving småbarn til å spise, men oppmuntre dem til å gjøre det. (Inkluder litt av en ny eller mislikt mat sammen med andre matvarer som barnet liker.)
 • Bruk fingermat for å gjøre maten morsom for småbarn.

hvordan håndtere kresne barn


Generelt om sikkerhet og førstehjelp for småbarn

Det er mange grunnleggende retningslinjer for helse og sikkerhet for småbarn som enhver forelder må ta i betraktning, hvorav noen allerede er nevnt ovenfor.

Her er et sammendrag av disse og noen andre viktige tips for småbarnssikkerhet.

 • Se opp for kvelningsfare - dette kan være mat (vær forsiktig med store matbiter), små gjenstander (leker eller hverdagsgjenstander), med mer.
 • Unngå skarpe gjenstander og leker - sørg for å holde dem utenfor småbarnets rekkevidde.
 • Vær forsiktig med varme drikker eller legg gjenstander nær kanten av en overflate - småbarn kan skade seg selv når de rekker og slår dem over.
 • Vær oppmerksom på allergier/allergener - sørg for at du vet hva smårollingen er allergisk mot og les etikettene for å vite hva produktene inneholder.

sikkerhet for barn, sikkerhetstips for småbarn

For mer spesifikk informasjon om hvordan å håndtere ulykker og utføre førstehjelp på småbarn, anbefaler vi at du sjekker ut Røde Kors’ ressurser. Du kan også ta et gratis online kurs i babyførstehjelp via the IFRC (den internasjonale Røde Kors-organisasjonen) (på engelsk).


Trenger du noen til å passe på babyen eller småbarnet ditt, enten en barnevakt eller en dagmamma? Hvorfor ikke registrere deg nå og start søken i dag! Trenger du mer informasjon om å ta bare på barn og småbarn? Sjekk ut våre tips og artikler!