Hvordan pottetrene barnet ditt

Hvordan pottetrene barnet ditt

Av Babysits, 8 min å lese

Å pottetrene småbarn kan være en skremmende oppgave for enhver forelder eller verge. Her er noen tips og triks som kan gjøre det litt enklere!

Det grunnleggende når det kommer til pottetrening

Ofte stilte spørsmål

Pottetrening: tips og råd

Småbarn toalett trening


Hvor gammel bør barnet være før jeg starter med pottetrening?

Alle barn utvikler seg på forskjellig vis fra hverandre, så det er ingen grunn til å bekymre seg hvis barnet ditt begynner å trene potte litt senere eller tidligere enn gjennomsnittet. Du kan merke tegn på at smårollingen din er klar til å begynne pottetrening så tidlig som etter 18 måneder, men de fleste barn begynner pottetrening når de er ca. 2 år.


Hvordan vet jeg om barnet mitt er klart til å pottetrene?

Det er visse ting du kan passe på når du bestemmer deg for om smårollingen din er klar til å bli pottetrene. For eksempel:

 • Tørr bleie i opptil to timer

Hvis barnets bleie ofte blir skitten, vil dette gjøre det mye vanskeligere for deg å pottetrene dem. I dette tilfellet er det best å vente til de er litt eldre for å gjøre livet enklere for dere begge.

 • De vet hva tiss og bæsj er

Hvis barnet ditt forstår hva tiss og bæsj er, og kan gjenkjenne når bleien er skitten, er det et godt tegn på at de vil forstå ideen om å gå på toalettet.

 • De kan trekke buksene opp og ned av seg selv

 • De kan sitte stille i korte perioder

De fleste barn har problemer med å fokusere i lengre tid. Det kan være nyttig å ha med seg en bok når de bruker potten, eller et leketøy for å fange oppmerksomheten deres.

 • Småbarnet ditt blir stadig mer uavhengig

Dette vil gjøre det lettere for dem å fortelle deg når de trenger å gå på do. Hvis de med ord eller bevegelser forteller deg at de har gjort nummer én eller to, er dette et godt tegn for å komme i gang med pottetreningen.

 • Barnet ditt viser uinteresse i å bruke bleie

Hvis barnet ditt er motvillig til å bruke bleie, kan de uttrykke dette ved å prøve å trekke den av. Dette kan være fordi barnet ditt kanskje har lyst til å bruke buksene store barn bruker.


Hva slags utstyr trenger jeg for å begynne pottetrening?

Det er noe utstyr du bør ha før du begynner med potteopplæringen av barnet ditt. Selvfølgelig er det første du trenger en potte! Du kan også velge et montert toalettsete i stedet, siden dette hjelper barnet ditt å lage en kobling mellom toalettet og tissing og bæsjing.

Du trenger også noen treningsbukser. Treningsbukser er flotte for småtroll som lærer tauene. Treningsbukser er designet for å være absorberende nok slik at det ikke blir noe søl, men lar likevel barnet ditt ha en "våt" følelse, slik at de vet at de har bæsjet eller tisset. Husk at treningsbukser ikke er designet for å erstatte bleier, og du bør heller oppmuntre barnet ditt til å bruke potten så ofte som mulig mens de er i treningsbuksen. Når smårollingen din har lært seg å bruke potten, vil de kunne gå over til undertøyet større barn bruker, nemlig vanlig undertøy!


Hvordan vet jeg når barnet mitt trenger å bruke potten?

Du kan vurdere om smårollingen din må bruke potten ved å lete etter disse tegnene:

 • Danser på stedet
 • Promper
 • Sliter med å sitte stille
 • Beveger seg vekk fra deg
 • Er stille
 • Gjemmer seg

tegn på at barnet ditt må lære å trene potte


Hva burde barnet mitt ha på seg, og når?

Når du trener i potte er det best om barnet ditt har på seg treningsbukser (eller til og med underbukser) om dagen. Bleiebruk bør være begrenset til nattestid, ettersom barn har en tendens til å holde seg tørre lengre i løpet av natten.

På dagtid kan barnet være kledd i komfortable klær som er enkle å fjerne. I varmere vær kan du også prøve å la barnet ditt være i treningsbuksen eller undertøyet hjemme.


Pottetrening: tips og råd

Å lage en toalettreningsrutine

Rutine og struktur gjør underverker for barn, og toalettopplæring er ikke et unntak fra dette! Prøv å ta med deg smårollingen når det er mest sannsynlig at de må tisse eller bæsje, for eksempel om morgenen når de våkner, om natten før de legger seg, og etter måltider og snacks. Det er også en god ide å legge merke til trender og mønster i når og hvor de trenger å bruke bruke do. På denne måten kan du oppmuntre dem til å bruke potten til samme tid hver dag. Husk også å være entusiastisk når de har brukt potten med suksess!

Start opplæringen tidlig

Du bør tidlig begynne å lære smårollingen din å forbinde potten med bæsjing og tissing. Du kan prøve å la barnet ditt se deg når du bruker toalettet, ettersom barn ofte lærer best når de kopierer oss voksne. Hvis smårollingen har eldre søsken, enda bedre! De vil gjerne kopiere alt deres eldre søsken sier og gjør. Det er også mulig å bruke et leketøy eller en bamse som et eksempel på hvordan du bruker potten. En annen taktikk er å plassere brukte bleier i potten, slik at de kan begynne å skape en forbindelse tidlig.

Vær tålmodig

Hvert barn er forskjellig, og alle utvikler seg i sin egen tid. Hvis du kan, unngå å sammenligne barnet ditt sin utvikling med andre barn. Prosessen med å lære å bruke potten kan ta dager, uker eller måneder å mestre.

Fra potte til toalett

Når barnet ditt er pottetrent, er det noen viktige ting du må huske på.

 • Lær barnet ditt å tørke både forfra og bakfra. Dette er spesielt viktig for jenter.
 • Du kan vurdere å bruke toalettservietter for å gjøre livet lettere når småbarn blir litt eldre og begynner å tørke uten tilsyn. Toalettservietter kan bidra til at det ikke blir noen uønskede rester igjen.
 • Når barnet ditt har gått over fra potten til toalettet, lær dem å trekke ned.
 • For å gjøre overgangen enklere, velger mange foreldre et montert toalettsete med trapper som hjelper småbarn til å få tilgang til toalettet på egenhånd.
 • Til slutt, minne barnet ditt om å alltid vaske hendene etter toalettbruk.

Pottetrening på offentlige steder

Det er lettest å være hjemme når du trener potte, spesielt de første dagene.

Naturligvis må du forlate hjemmet ditt på ett eller annet tidspunkt. Når du gjør det, er det bra å pakke med deg en ekstra treningsbukse, et ekstra sett med klær og en plastpose (bare i tilfelle vesken din skulle ha en ulykke). Det kan også være lurt å ta potten med deg slik at barnet ditt kan bruke den mens du er ute og reiser. Hvis smårollingen din går i barnehage eller besøker venner/familie, må du informere dem om at barnet ditt er midt i pottetreninga, sånn at barnet ditt kan for ordentlig hjelp fra en voksen.


Ting å unngå når du trener potte

Det er viktig å unngå å vise tegn på skuffelse eller sinne når barnet ditt trener på potte. Det er uunngåelig at smårollingen din vil ha ulykker i løpet av pottetreningen, så det beste å gjøre er å være nøytral når en ulykke skjer, og positiv når de lykkes.

Unngå å tvinge barnet ditt til å bruke potten. Det er mulig at smårollingen din er motvillig til å bruke potten. De forstår kanskje ikke konseptet, eller de kan finne potten skremmende. Ikke tving barnet ditt til å sitte på potten lenger enn 3-5 minutter av gangen (ellers kan de føle at de blir straffet).

Unngå rot og tilbakeslag

Naturligvis vil du støte på noen ulykker og tilbakeslag i løpet av opplæringen av pottebruk. Men heldigvis er det noen ting du kan gjøre for å unngå dem, inkludert:

 • Holde oversikt over når (og hvor ofte) smårollingen din bruker potten. Hvis du merker at de ikke har brukt det en stund, kan du spørre dem om de trenger å tisse.
 • Dobbeltsjekk om smårollingen din trenger å bruke potten før du forlater huset, men ikke tving dem til å gå.
 • Sikre at potten er innen rekkevidde. Hvis du har et toetasjes hjem, må du sørge for å plassere en potte i begge etasjer.
 • Dobbeltsjekk om smårollingen din trenger å bruke potten før du legger dem på kvelden

Forhåpentligvis har du fått svar på spørsmålene dine om pottetrening for småbarn!

Hvis du leter etter barnevakt til smårollingen din eller ønsker å ta vare på småbarn, er Babysits et flott sted å starte. Vi tilbyr mange ressurser som dette for å informere samfunnet vårt om barnevakter og foreldre, for å gi barn det beste miljøet. Registrer deg nå for å komme i gang!