10 forskjellige typer barnevakter

10 forskjellige typer barnevakter

Av Babysits, 6 min å lese

Er du på utkikk etter en barnevakt eller å jobbe som barnevakt? Da kan det være smart å tenke over hva spesielt du ser etter i en barnevakt eller når du har mulighet til å sitte barnevakt. Det finnes faktisk mange forskjellige typer barnevakter, basert på personlige erfaringer og hvor/når man kan sitte barnevakt. Heldigvis for deg har vi laget en oversikt for deg over de forskjellige type barnevaktene som kan passe deg!

Den virtuelle barnevakten

Hva er det egentlig en virtuell barnevakt gjør? Den virtuelle barnevakten er en ny måte å sitte barnevakt på som er blitt mulig takket være moderne teknologi. Eksternt barnepass eller virtuell barnevakthjelp er en måte å underholde, se etter, og passe på barn eksternt, ved å bruke for eksempel Skype eller FaceTime. Mange foreldre jobber fortsatt hjemmefra og har behov for stillhet mens de sitter i hjemmekontor. Det er nettopp her en virtuell barnevakt kan komme til nytte. Enten du trenger hjelp (eller kan hjelpe til) med lekser, å lære et språk, eller dersom du bare trenger å holde barna dine underholdt, er virtuell barnevakt noe for deg! Samtidig må du huske på at mens eksterne barnevakter er svært fleksible på tid og sted, finnes det også visse begrensninger: ekstern barnevakthjelp krever at du er i hjemmet under hele oppdraget som barnevakt. Du kan lese mer om virtuelle barnevakter her.

Den sporadiske barnevakten (barnevakt på etterspørsel)

Den mest vanlige barnevakttypen er den sporadiske barnevakten. Foreldre eller verger som trenger barnevakt på en mindre regelmessig basis ansetter ofte en barnevakt som er mer fleksibel og kan jobbe rundt deres hektiske timeplaner. Settinger hvor en slik barnevakt kan komme til nytte er ofte uforutsette begivenheter, for eksempel uplanlagt overtid på jobben eller en spontan kveld på byen. Denne typen barnevakt jobber ikke på fastsatte tidspunkter eller dager og tar gjerne imot arbeid på kort varsel. Folk som gjerne vil sitte barnevakt på deltid får seg ofte jobb som en sporadisk barnevakt. Denne barnevakttypen passer særdeles godt som deltidsjobb for studenter som ønsker å tjene litt penger ved siden av studiene.

Den “permanente” barnevakten

En annen type barnevakt som mange er på utkikk etter er en permanent barnevakt. Denne typen barnevakt jobber hver uke eller måned på bestemte dager og tidspunkt. Dette kan for eksempel være tidspunkt hvor verge eller forelder jobber kveldsskift, er på trening, eller har bokklubb. I stillingen som permanent barnevakt kan man enten jobbe fulltid som barnevakt eller deltid som barnevakt, alt utifra hva foreldre trenger og hvor mye barnevakten har mulighet til å jobbe.

Etter-skolen-barnevakten

Barn i de fleste aldre er ferdig med skolen før foreldre er ferdig på jobb. Dersom barnet ikke har en skolefritidsordning som Aktivitetsskolen, kan det være praktisk å ha en barnevakt til å se etter barna når de er ferdig på skolen. En barnevakt til etter skolen kan også bli en kveldsbarnevakt avhengig av når foreldrene er ferdige på jobb.

Barnevakt på kvelden

En kvelds barnevakt passer barna på kvelden, og jobber som regel fra klokken 18 og utover til foreldrene er kommet hjem. Det er nokså sannsynlig at en barnevakt på kvelden blir bedt om å lage middag til barna, og eventuelt legge dem dersom foreldrene ikke kommer hjem før veldig sent. Å sitte barnevakt på kvelden er også veldig praktisk for studenter og unge som har andre forpliktelser på dagtid.

Barnevakt om natten

Barnevakt på natten er et nyere fenomen, og foreldre har en tendens til å benytte seg av denne typen barnevakt mer og mer. Mens foreldre sover kan nattebarnevakten være til stede for å passe på en baby om den skulle våkne midt på natten. Dette gjør at foreldrene ikke trenger å forlate senga midt om natten og kan få en hel natts søvn. Dersom forelderen ikke er hjemme fordi de jobber nattskift kan en barnevakt som overnatter også være praktisk for å passe på at alt er vel med de små. Det er viktig å notere seg at dersom barnevakten sover over, enten mens foreldrene er hjemme eller når de er på jobb, er det viktig at alle parter stoler på hverandre. Dersom du skal sitte barnevakt på natten må du også passe på å ha med deg pysjamas, tannbørste og et ekstra skift.

Barnevakt i hverdagen og barnevakt i helgen

En hverdags barnevakt sitter barnevakt kun i hverdagen (fra mandag til fredag). Foreldre som kun trenger barnevakt i hverdagen, for eksempel mens de jobber, kan ansette en hverdagsbarnevakt. En helge barnevakt har motsatt timeplan og kan stort sett kun jobbe i helger (lørdager og søndager), enten på kvelden eller på dagen.

Bryllupsbarnevakten

Mange foreldre bekymrer seg over å ta med barna til bryllup. Barn kan være kjempemorsomme og gjøre bryllupsfeiringen perfekt, men de kan også forstyrre seremonien og feiringen etterpå, for eksempel med en gråtende baby. Dette er grunnen til at mange foreldre ansetter en barnevakt til bryllupet. Barnevakten kan holde et øye med barna under selve feiringen, spille spill med dem, med me. På denne måten kan paret og gjestene deres feire fullt ut uten å bekymre seg over hvordan de små har det.

Barnevakt til barnebursdager

Det er vanligere enn du skulle tro! Å ha en barnevakt til stede når du skal arrangere en barnebursdag for barnet ditt kan være utrolig praktisk. Mange foreldre bestemmer seg derfor å få med en barnevakt på laget når de skal lage fest for småbarna.

Sommerbarnevakt

Sommerbarnevakten er en barnevakt som generelt sett jobber kun i sommermånedene. Dette kan for eksempel være fordi barnevakten vanligvis går på skole eller studerer, men har sommerferie i juni, juli og august. En barnevakt om sommeren er utrolig praktisk for studenter som gjerne vil tjene litt penger i løpet av sommeren. Det er også veldig fint for foreldre som ikke kan ta fri fra jobb å ha noen til å se etter barna mens de er på jobb (gitt at SFO/Aktivitetsskolen ikke er åpen).


Dette var de vanligste typene barnevakt! Uansett hva slags type barnevakt eller barnevakt jobb du er på utkikk etter, kan du enkelt finne det du trenger på babysits.no! Lag deg en bruker gratis og begynne letingen i dag!