12 filmer som styrker en positiv utvikling hos barn

12 filmer som styrker en positiv utvikling hos barn

Av Babysits, 14 min å lese

Vi spurte foreldre på vår Instagram om de kunne fortelle oss hvilke problemer de har opplevd i foreldrerollen. Basert på svarene vi fikk har vi skrevet denne artikkelen om hvordan film kan brukes som et verktøy for å styrke verdifulle karaktertrekk hos barn. Snurr film!

Klikk på temaene under for å hoppe til bestemte deler av artikkelen, eller scroll forbi for å lese hele artikkelen.

Hvordan styrke barns selvtillit

Barns’ kroppsbilde

Vennskap blant barn

Sjenerte og introverte barn


Selvtillit

Hvordan bygge selvtillit hos barn

42,31% av foreldrene vi spurte sa at selvtillit var et av de viktigste karaktertrekkene hos barna sine.

Filmer om gode vennskap...

Det er kanskje ingen overraskelse at én av foreldres høyeste prioriteringer er å lære å styrke et barns selvtillit. Vi kunne sannsynligvis ha skrevet 10 forskjellige artikler om aktiviteter som gjør barn mer selvsikre. Her har vi i stedet tenkt å fokusere på filmer med budskap om å akseptere seg selv for den man er og lære hva ens egen verdi er. Mens barnet ditt vokser opp vil de sannsynligvis møte mange forandringer og utfordringer som kan ha store, negative påvirkninger på selvtilliten deres. Nedenfor presenterer vi noen eksempler på filmer som oppfordrer barn til å sette pris på sine unike egenskaper og til å tro på seg selv.

 

Dette finner du i...

Hermine Grang

Harry Potter (2001) - via Giphy: Selv om Harry Potter-serien i helhet oppfordrer på flott vis til å ha selvtillit, tror vi at Hermine Grang er karakteren som virkelig viser hva det vil si å tro på seg selv. Selv om hun ikke alltid er likt av sine jevnaldrende, er hun alltid der når de trenger hjelpen og kunnskapen hennes. Hun tror på seg selv, og det er hyggelig å se hvordan vennene hennes begynner å sette pris på henne for akkurat den hun er: arbeidsom, modig og lojal.

Gunter fra Syng

Syng (2016) - via Giphy: Filmen Syng forteller om forskjellige karakterer som alle har én ting til felles: de synger! Noen med litt mer, og andre litt mindre selvtillit. Den sjenerte elefanten Meena er et godt eksempel. Hun har ekstrem sceneskrekk og tør såvidt å stå på en scene, men til slutt leverer en fantastisk forestilling etter at vennene hennes støtter henne og gir henne den selvtilliten hun trenger. I filmen får vi se hvordan alle de forskjellige karakterene finner selvtilliten til å gjøre det de elsker, nemlig å synge.

Ferdinand GIF

Ferdinand (2017) -via Giphy: Oksen Ferdinand er ikke som de andre tyrefektingsoksene. I stedet for å bli knivstukket og slåss så er han snill og forsiktig og prøver å finne sin egen plass i verden. Han vet hvem han er, men likevel trenger han å lære å virkelig akseptere seg selv og være sterk selv om han er så forskjellige fra de andre oksene.

Hvordan oppdra selvsikre barn

Det er viktig å vise barn hvordan deres egenskaper og ferdigheter kan ha en positiv innvirkning på livene deres. Én måte å styrke barns selvtillit på er gjennom ulike øvelser som bygger selvtillit. Ett eksempel på en øvelse som styrker barnet ditt sin selvtillit å få han eller henne til å gi tre komplimenter til seg selv daglig. Du kan også be barnet ditt tenke på forskjellige spesifikke situasjoner der deres unike personlighetstrekk har vært nyttige.

Når barna blir eldre kan det være lurt å begynne å snakke med dem om karakterutvikling. Å finne en balanse mellom å akseptere de tingene man ikke kan endre, og å sakte lære å endre de aspektene ved seg selv som man faktisk kan endre på. Selvforbedring er en viktig ferdighet som du trenger å introdusere barna dine for på en forsiktig måte slik at du ikke overvelder dem.


Usunne kroppsbilder

hjelpe barn med forvrengt kroppsbilde

49,14% av alle foreldre indikerte at de kunne se et usunt kroppsbilde blant barna sine.

Karaktertrekket

Selvbilde er en viktig del av oppveksten og det å finne ens plass og rolle i livet. Og selvbilde er sterkt påvirket av hvordan du føler deg i din egen kropp. Vær imidlertid oppmerksom på at det å være kroppspositiv ikke handler kun om å være komfortabel med hvordan du ser ut, men hovedsakelig med hvor trygg du føler deg inni "skallet" ditt! Kroppen endrer seg spesielt mye i puberteten, og det kan være vanskelig for tenåringer å følge med på og akseptere disse endringene. La oss sjekke ut noen filmer som hjelper barn med å styrke kroppsbildet sitt:

 

Filmer som styrker er positivt kroppsbilde...

Olive Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine (2006) - via Giphy: Selv om dette ikke er en film som er laget for barn er den fortsatt passende for barn som er litt eldre (rundt 12 år). Filmen forteller historien om en jente som ikke oppfyller klassiske skjønnhetsstandarder, men som vinner alles hjerter ved å være seg selv.

Anne fra Bjørkely

Anne fra Bjørkely (2016): - via Giphy: Vi følger Anne på hennes reise for å bli adoptert av en familie som opprinnelig planla å adoptere en gutt. Fra første øyeblikk skal hun vise familien hva hun er verdt og hvorfor de trenger en gutt. Anne bryter de tradisjonelle kjønnsrollene og viser at jenter er minst like mye verdt og like bra som gutter i en verden der slike likestilte tanker ikke kommer naturlig til de fleste.

Mulan

Mulan (1998): - via Giphy: Selv om Mulan ikke er en klassisk film om kroppspositivitet har den muligheten til å vise barn at deres kropp og kjønn ikke definerer dem, og at de kan oppnå hva de vil hvis de ikke lar seg definere av sosiale normer. Hovedpersonen Mulan frigjør seg fra forventningene samfunnet har til henne og følger sin egen tro og tillit.


Hvordan oppdra barn med sunne kroppsbilder

Selv om det kanskje høres motstridig ut, er en av de beste måtene å oppdra barn med positive kroppsbilder på ved å snakke om kroppene deres så lite som mulig. I stedet for å fortelle barna at "de ser pene ut" er det bedre å gi komplimenter om deres karakterutvikling og prestasjoner. Som foreldrerblogger Gioula Chelten skriver: Husk å rose prosessen, ikke personen. For eksempel er kommentaren “for en kreativ måte å løse dette problemet på!” et fantastisk kompliment å gi til barn for å hjelpe dem å vokse.

Som vi vet gjør barn som vi gjør, ikke som vi sier. Hvis du kritiserer deg selv og kroppen din, vil barnet ditt automatisk følge den oppførselen. Sett i stedet et godt eksempel og vis barna dine at du trives i kroppen din og ikke har tenkt å la noen si noe annet!


Barnas vennskap og forhold

Karaktertrekket

Å lære verdien av venner og hvordan vennskap må ivaretas er noe barn trenger å lære fra en tidlig alder. På denne måten vil de fortsette å verdsette venner og familie gjennom livet. Spesielt når barn vokser opp og begynner å bli uavhengige fra foreldrene sine spiller venner en stadig viktigere rolle. Heldigvis er vennskap kanskje det mest populære temaet i barnefilmer, og her har vi et par meget gode eksempler:

 

Filmer som lærer barn om gode vennskap...

Wilbur i Charlottes tryllevev

Charlottes tryllevev (2006) - via Giphy: En historie om en grisunge, Wilbur, som må forlate gården med alle vennene sine og tilpasse seg et nytt sted med nye dyr. Når Wilbur prøver å bli venner med dem, lærer han hva det egentlig betyr å ha ekte venner som står opp for deg og som er der i gode og onde dager. Selv om filmen noen ganger kan være litt trist, kan Charlottes tryllevev lære barna dine mye om hva ekte vennskap innebærer.

Simba fra Løvenes konge

Løvenes konge (1994) - via Giphy: I en av Disneys kanskje mest elskede filmer følger vi løveungen Simba gjennom oppveksten hans og utviklingen hans i flere forhold han har med venner og familie – både på godt og vondt. Løvenes konge klarer å vise verdien av vennskap samtidig som filmen også viser at ikke alle familieforhold trenger å være sunne og lykkelige. Filmen er både vakker, emosjonel og lærerik på samme tid!

Andy og Woody fra Toy Story

Toy Story (1995) - via Giphy: Toy Story er en moderne klassiker som viser hva som skjer når vennskap og lojalitet endres. Akkurat som i det virkelige liv kommer av og til nye venner inn i bildet. Da kan en gammel venn være redd for å bli erstattet av nye, kulere og kanskje mer spennende folk. Toy Story lærer oss at vennskap ikke alltid trenger å være eksklusivt og at man kan ha mer enn én bestevenn.


Hvordan oppdra barn som verdsetter vennskap og sterke forhold

Den beste måten å lære barn å ha sunne og funksjonelle forhold senere i livet på er ved å ha et godt forhold til dem når de er små. Vi kan gjøre budskapene i filmene nevnt over til virkelighet ved å selv være gode eksempler. Dette handler ganske enkelt om å være en god venn for barna dine , og på denne måten gi dem grunn til å verdsette sterke og vedvarende vennskap. Og hvordan er du en god venn til et barn? Vel, du er der for dem, du lytter til dem, støtter dem og spør hvordan de har det. I tillegg til å bare være forelder, kan du også prøve å være en god venn for barnet ditt.

Akkurat som med kroppsbilde kan du også styrke barns verdsettelse av gode vennskap ved å gi barnet ditt komplimenter om hvordan han eller hun er som en venn: "Så flink du er til å lytte til vennene dine og gi dem råd i stedet for å tvinge dine egne meninger på dem."


Innadvendt og utadvendt

Innadvendte og utadvendte barn

Barn fra Østerrike, Belgia, Tyskland, Nederland og Slovenia har en tendens til å være innadvendte, mens barn fra Frankrike, Italia og Spania har en tendens til å være utadvendte.

Karaktertrekket

Selv om verdenen noen ganger føles ut som om den er laget kun for utadvendte mennesker, er det viktig å påpeke at det ikke er mer riktig å være det ene eller det andre. Uavhengig av om du har et innadvendt eller utadvendt barn har dine små mange viktige personlighetstrekk som andre barn kanskje mangler, og andre egenskaper som de selv mangler og kan lære av andres barn. Men faktum gjenstår fortsatt at det noen ganger kan være nyttig å være litt mer utadvendt, og derfor har vi samlet et par filmer som kan hjelpe introverte barn å tørre å by mer på seg selv ved å se utadvendthet i praksis.

 

Filmer som lærer barn å være utadvendte...

Hikken og Tannlaus from Dragetreneren

Dragetreneren (2010) - via Giphy: I denne filmen følger vi den unge vikingen Hikken på hans reise fra å først prøvde å bli dragejeger, til å bli venn med dragen og, som navnet avslører, til slutt trene ham. Hikken er ikke som de andre unge vikingene: han er mer stille og sjenert. Vi følger ham når han prøver å finne seg selv og sin plass i denne vikingverdenen.

Amélie

Amélie (2001) - via Giphy: Dette er den perfekte filmen for å introdusere barna til gleden og magien som introverte mennesker kan bringe til andre, og til slutt til seg selv. Amélie starter sin historie med å bringe lykke til andre og forsømmer sin egen velvære. Etter litt tid innser hun at hun selv fortjener gleder i livet og begynner å fokusere på seg selv. Dette er en vakker historie om medfølelse og reisen til å finne lykke. Originalspråket er fransk og filmen anbefales for litt eldre barn.

Følelsene i Innsiden ut

Innsiden ut (2015) - via Giphy: En moderne klassiker når det gjelder “følelsesprat” med barna. Filmen forklarer hva som skjer i et barns hjerne når følelsene slipper ut av kontroll. Regissør Pete Docter slet med lignende situasjoner som resulterte i at han ble sosialt isolert i løpet av sine yngre år. Målet hans var å hjelpe barn som går gjennom de samme tingene med å lage denne filmen. Vi, som mange andre, synes han har gjort en fantastisk jobb med denne filmen.


Hvordan oppdra innad- og utadvendte barn

Den viktigste en forelder kan gjøre er å forstå hvordan barnet tenker og hvordan du kan støtte dem. Det kan være spesielt tøft å vite hvordan du kan støtte barna dine når de har forskjellige egenskaper enn dine egne. Hvis du har et innadvendt barn må du erkjenne dette og ikke tenke på det som et problem som må løses. Støtt dem ved å verdsette personligheten deres og deres personlige grenser i stedet for å tvinge dem til å prøve å få flere venner og være mer utadvendt.

Kilde

Hvis barnet ditt er utadvendt kan det være lettere for dem å lykkes i vår moderne verden. Og sannsynligvis er det like viktig å støtte dem i å by på seg selv til andre. Gi dem muligheter til å utforske sin utadvendthet i en tidlig alder slik at du kan være der for dem den dagen de mislykkes. Sørg også for å snakke med dem om sikkerhet og selvbeskyttelse. Utadvendte barn kan begynne å snakke og stole på fremmede raskt, noe som kan være et problem. Sørg for å snakke om grenser og at det er greit og viktig å ha noen.

Kilde


Vi snakket med psykolog Jennifer Harriger. Hvis du vil lese ekspertens syn på filmers innvirkning på barn kan du sjekke ut denne artikkelen.

Det viktigste vi lærte fra forskningen vår er at foreldreskap er vanskelig. Så ta et skritt tilbake og anerkjenn det du allerede har oppnådd for deg selv og din familie. Tenk på hvilke av disse problemene som er viktige for familien din, og sjekk ut (film)tipsene våre én gang til. Det viktigste du kan gjøre som forelder er å prøve å forstå hvordan barna dine tenker og støtte dem i hvem de er i løpet av vekstprosessen. Og sist, men ikke minst: det er ikke er noe galt med å konsultere en ekspert dersom du føler at du trenger det også.