Hva er gjennomsnittlig lønn for barnevakter i Norge?

Hva er gjennomsnittlig lønn for barnevakter i Norge?

Av Babysits, 8 min å lese

Hvor mye betaler du for en barnevakt i 2020 og hvor mye kan du kreve i timelønn som barnevakt? Finn ut hva som er gjennomsnittlig pris for barnevakt i ditt område og hvordan du kan fastslå din egen barnevakt lønn.

Du er nesten der – du har funnet en pålitelig barnevakt som skal passe barna dine veldig snart. Du trenger kun å bestemme timelønn for barnevakten, men hvor mye skal du tilby? Hva er gjennomsnittslønn for barnevakt i Norge? Og hvordan bestemmer du hva prisen for barnevakt burde være? Ikke vær redd, vi har nemlig laget en grundig og enkel guide for å hjelpe deg!

gjennomsnitt barnevakt lønn norge oslo

Hva er gjennomsnittlig timelønn for barnevakt i Norge?

I 2020 er gjennomsnittslønnen for barnevakter i Norge 111,98 kroner, basert på data hentet fra Babysits egen nettside.

Når det er sagt varierer midlertidig barnevaktens timelønn i henhold til hvor i Norge du befinner deg. Derfor har vi sjekket ut hva barnevakter tjener i forskjellige byer rundt om i landet! Den høyeste timelønnen for barnevakt finner vi i Oslo, hvor gjennomsnittsprisen for én time barnepass er 116,15 kr. På andre siden av skalaen har vi Kristiansand, hvor timelønnen var den laveste i landet på 103,08 kr. I Stavanger og Bergen er de gjennomsnittlige lønningene for én time barnepass på henholdsvis 111,00 og 112,59 kr, mens timeprisen er noe lavere i Trondheim, på 107,53 kr. Totalt sett er forskjellen i timepris mellom byene med største og minste gjennomsnittslønn (Oslo og Kristiansand) på 14,9 kr.

gjennomsnitts timelønn for barnevakt i Norge

Vær oppmerksom på at dette er simpelthen den gjennomsnittlige timelønnen barnevakter ber om. Andre faktorer slik som antall barn, ekstra arbeidsoppgaver og mengde erfaring påvirker også hvor mye en barnevakt kan koste. Ønsker du å vite akkurat hvordan disse faktorene spiller inn på barnevaktens lønn? Les videre nedenfor om hvordan du kan bestemme riktig betaling for barnevakten din!

Hvor mye bør jeg betale for barnevakten?

I gjennomsnitt ber barnevakter om omkring 111,24 kr for én time barnepass. Men, som vi nevnte tidligere, dette varierer avhengig av barnevakten og situasjonen. Faktorer slik som kunnskap og erfaring, antall barn og tilleggsoppgaver barnevakten kanskje må gjøre kan påvirke om barnevaktlønnen er høyere eller lavere enn gjennomsnittet.

Minstelønn

Når du skal bestemme hvor mye du vil betale barnevakten er det viktig å først ta en titt på minstelønnen og hvordan den kan påvirke situasjonen. Selv om det ikke er en generell minstelønn i Norge er det innført minstelønn i flere bransjer. I serveringsbransjen den generelle minstelønnen 167,90 kr i timen. I infografikken nedenfor finner du en oversikt over minstelønnen per alderstrinn serveringsbransjen. Ikke glem at dette er minimum timelønn. Faktorer slik som kunnskap, erfaring, og ekstra ansvar kan øke lønnen barnevakten bør få.

Kunnskap og erfaring

Som forelder velger du selv om du vil ansette en barnevakt med mye erfaring, eller en som elsker barn men som mangler litt erfaring innenfor barnepass. Kunnskap og erfaring er ikke alltid relatert til alder. En 21-åring kan ha, i visse tilfeller, like mye erfaring som en 16-åring.

Til syvende og sist avhenger det av hva forelderen eller vergen er mest komfortabel med. Du kan på én side ansette en barnevakt med lite erfaring og betale dem mindre i timen. Eller, på den andre siden, kan du bestemme deg for å ansette en litt dyrere barnevakt som har noen års erfaring på ryggen og kanskje et sertifikat for livredningskurs.

Hva er pliktene og ansvarsområdene til barnevakten?

I tillegg til å sørge for at barna har det bra og er godt passet på kan barnevakten også ha ekstra arbeidsoppgaver å utføre. Barnevakten og foreldrene kan sammen koordinere hva disse ekstra oppgavene og ansvarene er. Ekstra arbeidsoppgaver kan potensielt øke barnevaktlønnen betydelig.

Husarbeid

Noen ganger foretrekker foreldre at barnevakten også tar seg av noe av husarbeidet mens hun eller han passer barna. Eksempler på slike oppgaver kan inkludere støvsuging, matlaging og rydding i huset. Hvis barnevakten er åpen for dette, kan de absolutt godta å utføre disse gjøremålene. Imidlertid kan barnevakten da også be om en høyere pris. Dette er naturligvis ekstraoppgaver som de trenger å gjøre ved siden av hovedoppgaven som er barnepassingen i seg selv.

Leksehjelp

Er barnevakten flink i matte, eller kanskje historie? Dersom barnet som blir passet på trenger hjelp kan barnevakten, i tillegg til hovedoppgavene de allerede har, hjelpe barnet med hjemmelekser og liknende.

Henting og levering

Som forelder kan du også arrangere at barnevakten henter barnet ditt og tar dem med et sted. For eksempel kan barnepasseren hente barnet ditt på skolen og ta men han eller henne på fotballtrening. Ikke hver barnevakt er like fleksible, og ikke alle har førerkortet. På grunn av dette kan barnevakten be om litt ekstra i timen for en slik oppgave.

Passe på kjæledyr

Det er stor sjanse for at barnevakten må ta stilling til kjæledyr. Å ta vare på et dyr er en ytterligere oppgave som det kan hende barnevakten må ta ansvar for. Dette kan inkludere å gå tur med hunden, rengjøre kattedoen eller fugleburet, børste pelsen, og ta vare og og mate kjæledyret.

Tid på døgnet

Barnevaktens timelønn kan variere i forhold til tiden på døgnet. Mange foreldre betaler barnevakter litt ekstra om de jobber på dagen kontra jobber på kvelden. Dette er fordi barn vanligvis er mer slitne på kvelden, og barnevakten trenger kun da å være til stede i tilfelle barnet våkner opp. På den andre siden, barnevakter som jobber senere enn midnatt for å ta vare på barna blir ofte betalt litt mer enn den gjennomsnittlige timelønnen. Flere barn

Må barnevakten ta vare på flere barn enn kun ett? Dette kan øke lønnen barnevakten tjener. Naturligvis betyr flere barn ekstra ansvar og arbeid, som er rettferdig reflektert i en økt timelønn.

Barnas alder

Er barna fortsatt unge og trenger mye overvåkning? Hvis ja, da hvor mye du betaler barnevakten vanligvis høyere enn om barna er eldre og mer autonome. Dette er fordi det er en tydelig forskjell i arbeidsmengde og ansvar avhengig av barnets alder. Barn som er eldre kan gjøre flere ting alene, for eksempel å gå på do.

Sjekk ut infografikken nedenfor for å se hva en barnevakten kan be om over gjennomsnittet basert på faktorene vi nettopp har nevnt.

hvor mye betale barnevakten

Barnevaktens timelønn trenger å være i enighet mellom barnevakten og vergen. Tenk på kunnskapen, erfaringen og alderen på barnevakten og diskuter ekstraoppgaver som barnevakten er ansvarlig for. Putt alle disse faktorene samme for å komme fram til en rettferdig timelønn!

Hva er gjennomsnittlig timelønn for barnevakter rundt omkring i verden?

Mange barnevakter velger å jobbe som barnevakt utenlands! Dette kan for eksempel være som en deltidsjobb ved siden av utenlandsstudier, som au pair, eller kun på reise i utlandet. Det finnes også mange foreldre som trenger barnevakt i utlandet, for eksempel når de er på reise eller mens de flytter til et nytt land. Heldigvis kan du enkelt bruke Babysits-profilen din til å finne barnevaktjobb og finne barnevakter i 38 forskjellige land rundt om i verden.

Ser etter en barnevakt i utlandet, jobb i utlandet, eller bare er du interessert i hvordan den globale gjennomsnittslønnen for barnevakter endrer seg fra land til land (basert på de 38 landene vi er aktive i)? Nedenfor har vi laget en oversikt for deg!

Etter å ha sammenliknet de gjennomsnittlige timelønnene for barnevakter per land ser vi at Norge ligger ganske langt over gjennomsnittet. I Europa ber estiske barnevakter om laveste lønn på €5,73 i timen (61,19 NOK) etterfulgt av portugisiske barnevakter som i gjennomsnittet ber om €5,86 i timen (62,56 NOK).

I hvilke land rundt om i verden ber barnevakter imidlertid om høyest lønn? Globalt sett er de tre landende med høyeste timelønn for barnevakter Danmark (€13,01/139,28 NOK), Japan (€14.10/150,94 NOK) og Kina (€15.92/170,39 NOK).

Ikke glem at disse forskjellene i barnevaktens lønn fra land til land er delvis forårsaket av forskjeller i levekostnader og inntekt mellom landene. For eksempel, selv om barnevakter i Sveits tjener mest, så er også gjennomsnittlige priser for produkter og tjenester også høyere enn i noen av landene på listen vår.

Lurer du på hva barnevakter tar betalt i landet ditt? Sjekk ut infografikken nedenfor og finn det ut!

gjennomsnittlig barnevakt lønn i verden