10 tips til barnevaktens første dag på jobb

10 tips til barnevaktens første dag på jobb

Av Babysits
5 min å lese

Føler du at det er noe du har glemt å si til, vise eller spørre barnevakten om før første barnevaktavtale? Det kan føles nervepirrende å etterlate barnet ditt med barnevakten for første gang. Bruk vår utskriftsvennlige huskeliste og sjekk ut våre 10 tips for første barnevaktavtale for en nyttig oversikt som får dagen til å gå som smurt.

Sjansen er stor for at du er mer bekymret for barnevaktens første dag på jobb enn det barnet ditt er! Så la barna dine inspirere deg til å slappe litt av.

Det kan være stressende å gi ansvaret over til en barnevakt for første gang, spesielt dersom du sjeldent tilbringer tid borte fra barnet ditt. Du vet alt om barnet ditt og hvordan å ta vare på dem, så det å gi tøylene over til noen andre kan av og til bli en utfordring.

Men så vanskelig trenger det ikke å være. Ved å vite hva du bør forvente og ved å være forberedt kan du hjelpe med å gjøre første barnevaktavtale gå som smurt, for deg, barnet ditt og barnevakten. Sjekk ut våre topp 10 tips for en vellykket første barnevaktavtale.

10 Tips for for barnevaktens første dag

 
 

1. Vit hvem du jobber med

Det første du bør gjøre for å føle deg mer komfortabel med å gi over ansvaret for barnet ditt til en barnevakt eller dagmamma er å vite hvem du jobber med. Planlegg et møte med dem i egen person før første avtale og hold et intervju. Det å ha et inntrykk av dem som menneske, spørre om referanser og sertifikater, og å generelt bli bedre kjent med barnevakten vil øke selvtilliten din ved første ordentlig avtale med barnevakt.

2. Forbered det barnevakten måtte trenge

Barnevakten vet ikke hva favorittlekene, -aktivitetene, -filmene eller hva favorittmaten til barnet ditt er. Så ved første avtale kan det være smart å ha disse tingene forberedt før barnevakten kommer. På denne måten vil barnevakt og barnet ditt ha masse å gjøre, og barnevakten kan få en bedre idé om hva barnet ditt liker å gjøre, når hvor og hvilke aktiviteter passer best, og den generelle daglige rutinen til dine små.

3. Gi dem en liste med kontaktinformasjon

Aldri etterlat barnevakten eller dagmammaen uten å først gi dem en liste over nummer de kan kontakte, inkludert nødnummer ved krisetilfelle. Videre må du alltid huske å gi barnevakten en oversikt over medisiner og/eller allergier barnet ditt måtte ha.

4. Bruk barnevakthuskelisten (utskriftsvennlig)

For å gjøre livet litt enklere har vi laget en utskriftsvennlige huskeliste til barnevakten som du kan gå gjennom sammen med barnepasseren.

Huskeliste til barnevakten

5. Gi barnevakten en omvisning i huset

Gi barnevakten en omvisning i huset ditt og vis dem hvor de kan finne alt det de måtte trenge, for eksempel ekstra skift til barnet, mat og snacks, førstehjelpsskrinn, lommelykt, sikringsskap, brannslukkingsapparat og brannteppe.

6. Ha en samtale om barnets daglige rutine

Du kan gå inn i små detaljer eller holde det mer generelt. Imidlertid, hvis du vil at barnet ditt skal holde seg til deres typiske daglige rutine kan det være smart å gå relativt nøye gjennom hvordan dagen/kvelden bør se ut. På denne måte kan de få bedre forståelse for hva som er OK og ikke OK, når de bør spise middag, se på TV eller ikke, gjøre lekser, legge seg osv.

7. Diskuter husregler og barnevaktens ansvarsområder

Pass på at du og barnevakten er fullstendig enige om hva pliktene og ansvaret innebærer, i tillegg til hva barnet ditt kan og ikke kan gjøre. Barn kan ofte lyve til barnevakten og det er viktig at du, som foresatt, passer på at barnevakten ikke går i fella. For eksempel, hvor mye sukker barnet kan få, når de skal legge seg, hvor mye de kan se på TV osv.

8. Gjennomfør først en prøvevakt

Gjennomfør en prøvevakt med barnevakten hvor du lar dem sitte barnevakt mens du er til stede for å se om de er egnet for jobben. Dette kan hjelpe barnet og barnevakten å bli mer komfortable med hverandre, og du kan også bli mer komfortabel med tanken på å etterlate dem alene i huset.

9. Ikke la barnet ditt se at du er urolig

Hvis du føler deg ekstra nervøs for å gi ansvaret for barnet ditt til noen andre for første gang er det viktig at du passer på å ikke overfører denne uroligheten over på barnet ditt. Ofte kan barn plukke opp på hva enn du føler og kopiere de samme følelsene. Så når du sier “ha det” til barnet ditt, gi dem en klem og et smil og forsikre dem om at du kommer hjem igjen snart.

10. La barnet ditt få vite om barnevaktavtalen

Det er viktig at du lar barnet ditt få vite om avtalen i forkant. Denne delen blir ofte glemt, men barn trenger å forberede seg de også! Derfor kan det være en god idé å introdusere barnevakten til barnet ditt før første ordentlige avtale. På avtaledagen vil barnet ditt dermed gjenkjenne barnevakten, noe som kan hjelpe de små med å føle seg mer komfortable. Gjør barnet spent på å bli kjent med barnevakten eller dagmammaen, og understrek hvor gøy de kommer til å ha det!


Vi håper du syns at disse tipsene og huskelisten er hjelpsomme. Hvis du enda ikke har funnet en barnevakt først, pass på å lage en profil og start søken.

Masse lykke til med første barnevaktavtale!

Bli medlem av Barnevaktfellesskapet!

Registrer deg gratis